U PONEDELJAK POČINJE VASKRŠNJI POST! Za svaku sedmicu važe POSEBNA PRAVILA, a evo i koliko će vas koštati POST!

Autor:

Vesti

13.03.2024

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavni vernici uskoro dočekuju jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a svi koji poste treba da znaju sledeće stvari

U PONEDELJAK POČINJE VASKRŠNJI POST! Za svaku sedmicu važe POSEBNA PRAVILA, a evo i koliko će vas koštati POST!

Foto: shutterstock

Riba za slavu

 Ove godine pravoslavni vernici dočekuju Uskrs nešto kasnije nego prethodnih godina, ali to ne manja mnogo toga. Suštinski pravila posta su ista i valjalo bi da ih zapamte svi oni koji žele da poste na pravilan način. Iako Vaskršnji post najčešće započne već u februaru, odmah nakon zimskih zadušnica, ove godine to nije slučaj.

Ove godine Vaskršnji post počinje 18. marta i traje sve do 4. maja. Vernici 5. maja proslavljaju Vaskrs, dan kada je Isus Hrist vaskrsao i ustao iz groba. Za sve koji do sada nisu znali ili nikada nisu postili, nedelja pre početka Vaskršnjeg posta je bela nedelja, pa se i u sredu i u petak sme jesti beli mrs. Nakon toga počinje post koji traje sedam nedelja.

Svaka sedmica Vaskrnjeg posta ima svoje ime i posti se na različit način:

Prva sedmica Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Po pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta trebalo bi se pridržavati takozvanog trimirja - potpunog uzdržanja od hrane i pića. Kako je to mnogima nemoguće, prelazi se na suhojedenje ili post na vodi. U četvrtak je naložen post na vodi, a ostatak sedmice je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.

Druga sedmica Vakršnjeg posta - Pačista nedelja

Ovu sedmicu treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Treća sedmica Vakršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu, zbog čega treća nedelja posta i nosi naziv Krstopoklona. Tokom ove sedmice treba postiti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovesti.

Četvrta sedmica Vakršnjeg posta - Sredoposna nedelja

Sedmicu koja se nalazi tačno na sredini velikog posta, treba ispostiti kao i drugu - na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Peta sedmica Vakršnjeg posta - Gluva nedelja

Ova sedmica je vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Posti se na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede (Prvo bdenije) pa do nedelje na ulju, s tim što je u petak (Drugo bdenije) dozvoljeno i vino.

Šesta sedmica Vakršnjeg posta - Cvetna nedelja

Ime je dobila po prazniku Cveti, prazniku kojim se obeležava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Posto se kao i treća nedelja - na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, kada se i slave Cveti. Sedma i posloednja sedmica Vakršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

Poslednju nedelju pred Vaskrs obeležava strogi post vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.

Od ponedeljka do srede posti se na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdenija, dozvoljeno je ulje, dok na Veliki petak tipik nalaže uzdržanje.

U subotu se ponovo posti na vodi, a kada u nedelju dočekamo Vaskrs, veliki post je završen.

Foto: shutterstock

Riba je izbor većina vernika koji poste

 

CENE RIBE I DRUGIH POSNIH PROIZVODA

Riba je kod velikog broja građana, ovih nedelja jedna od glavnih namirnica. Nevolja je u tome što je u sveopštoj inflaciji riba jedan od proizvoda koji je najviše poskupeo.

Proverili smo koje su cene ribe, ali i koje su cene ostalih proizvoda koji se koriste u ishrani tokom posta, Riba Cena pastrmke u prodavnicama je oko 1000 donara za nekih 800 grama zamrznute ribe. Lososa ćete teško naći bez najmanje 1300 dinara za 800 grama i to zamrznute ribe. Oslić je još uvek najjeftina riba koju možete naći u marketima, njegova cena je oko 500 dinara pa naviše u zavisnosti od prodavnice.

Cene riba u prodavnicama

Pastrmka - 800gr -  1.039,20 RSD

Oslić 1kg bez glave - 550,99 RSD

Skuša 1kg - 388,99 RSD

Losos 800gr - 1.311,20 RSD

File lososa 400gr - 1.399,00 RSD

Tunjevina u konzervi od 236,99 RSD

Sardina 219 RSD

Kilogram belog pasulja neverovatno varira, od 250 dinara za kilogram pa sve do 450dinara u nekim prodavnicama, pa vam savetujemo da ipak probate na pijaci jer verujemo da je dosta jeftiniji.

Pirinač u zavisnosti od proizvođača ima neverovatan raspon cena, od 250 dinara za kilogram, pa sve do 1000 dinara za kilogram ukoliko je proozvod italijanski. Pazite se...

Cena potrepština

Hleb 60 RSD

Pirinač 500g 150-200 RSD

Ulje 1l 145 RSD

Tegla ajvara od 529 RSD

Džem od 420 RSD

Posna supa 40

Badem 100gr  250 

Indijski orah 75gr 140

Lešnik 75gr 120

Takođe, u vreme posta bez voća se ne može tako banane možete naći od 189 dinara, a jabuke variraju od 70 pa sve do 130 dinara po kilogramu u zavisnosti od sorte pa je zlatni delišes najskuplji.

Cena povrća

Pasulj 250-350

Krompir od 70

Grašak 450g 150

Boranija 450g 140

Šampinjoni 120

Tikvice 1 kg 150

Paprika 300

Šargarepa 50

Brokoli 1 kg 300

Sočivo 500g 230

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading