ZAŠTO NE SMETE DA VEŽBATE SA ŠMINKOM: Stručnjaci tvrde da može imati STRAŠNE posledice po kožu

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neke žene se šminkaju čak i za teretanu, ali stručnjaci tvrde da to ne treba raditi.

ZAŠTO NE SMETE DA VEŽBATE SA ŠMINKOM: Stručnjaci tvrde da može imati STRAŠNE posledice po kožu

Foto: Shutterstock

Novo istraživanje otkriva efekte nošenja kozmetičke podloge tokom vežbanja u teretani. Istraživanjem su obuhvaćena 43 zdrava učesnika - 20 muškaraca i 23 žene.

Podloga je nanesena na jednu polovinu lica - čelo i gornji deo obraza - dok je druga polovina lica očišćena. Uređaj za analizu kože je korišćen za pažljivo posmatranje kože pre i posle 20-minutnog trčanja na traci. Istraživači su otkrili da se vlažnost povećava nakon vežbanja u zonama bez šminke.

Međutim, došlo je do većeg povećanja vlažnosti u zonama za šminkanje - što može biti rezultat toga što šminka sprečava da vlaga isparava sa kože, rekao je tim.

Veličina pora se povećala na koži bez šminke nakon vežbanja, ali ne značajno na koži koja se šminka, što bi moglo značiti da nošenje pudera može blokirati pore. U međuvremenu, nivoi ulja su se povećali u zonama bez šminke i smanjili u zonama šminke, što sugeriše da može biti teško održavati adekvatan nivo ulja na koži dok nosite šminku, piše "Dejli mejl".

Foto: shutterstock

Zašto ne smete vežbati sa šminkom

Istraživači su za časopis Journal of Cosmetic Dermatologi rekli:

- Postoji trend pojedinaca koji raste, a podrazumeva da se devojke šminkaju dok učestvuju u fizičkoj aktivnosti. Nalazi sugerišu da korišćenje podloge tokom aerobne vežbe može da smanji masnoću kože, što izaziva suvoću. Pored toga, šminka može začepiti pore i povećati proizvodnju sebuma. Ovo istraživanje nudi važne uvide javnosti, ohrabrujući ih da razmotre moguće posledice korišćenja šminke tokom vežbanja.

Dopisni autor Dongsun Park, sa Nacionalnog univerziteta za obrazovanje Koreje, rekao je:

- Za zdravlje kože, najbolje je da vežbate bez šminke.

Kada se sebum, mrtve ćelije kože i druge supstance zarobe u porama, to može dovesti do mrlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading