OPASNOST VREBA DIREKTNO IZ KUHINJE: Ovaj predmet može da vam UGROZI zdravlje, a da to ni ne znate - GORE je nego što mislite!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Popularni kuhinjski predmet mogao bi da ugrozi vaše zdravlje.

OPASNOST VREBA DIREKTNO IZ KUHINJE: Ovaj predmet može da vam UGROZI zdravlje, a da to ni ne znate - GORE je nego što mislite!

Foto: Shutterstock

Plastične daske za sečenje ispuštaju mikroplastiku u hranu, prema nedavnoj studiji objavljenoj u Environmental Science & Technologi.

U tom akademskom članku, naučnici su postavili teoriju da bi korisnici plastičnih dasaka za sečenje mogli biti izloženi milionima plastičnih čestica zbog ponovljenog udara noža.

Takva mikroplastika je poznata kao opasnost po zdravlje i povezana je sa reproduktivnim problemima i problemima sa varenjem, prema istraživačima sa Harvarda.

- Mi nesvesno potrošimo plastike u vrednosti od kreditne kartice svake nedelje - rekao je penzionisani industrijski hemičar i konsultant za hemiju Mark Džons za Iahoo Nevs. U stvari, ako pijete iz plastičnih flaša za vodu, jedete hranu u plastičnoj ambalaži ili čak samo jedete meso, verovatno konzumirate mikroplastiku.

Taša Stoiber, viša naučnica u Radnoj grupi za životnu sredinu, rekla je za Iahoo Nevs da ne koristi plastične daske za sečenje.

- Sve što možete da uradite da smanjite izloženost plastici je dobra stvar. A ono što koristite u kuhinji je dobro mesto za početak - rekla je, piše "Njujork post".

Foto: shutterstock

Plastične daske za sečenje ispuštaju mikroplastiku u hranu, prema nedavnoj studiji

Osim što izbegava mikroplastiku, Stoiber lično preferira daske za sečenje od drveta ili metala jer su izdržljivije, lake za čišćenje.

Isto tako, ona preporučuje korišćenje flaše za vodu za višekratnu upotrebu od nerđajućeg čelika sa filtriranom vodom kako bi se smanjila potrošnja mikroplastike i predlaže izbegavanje upotrebe plastičnih činija za skladištenje hrane.

Dok je Stoiber tvrdio da bi žlebovi na plastičnoj ploči mogli biti teži za dezinfekciju i temeljno čišćenje, stručnjaci za bezbednost hrane su podeljeni oko čistoće plastike u odnosu na drvenu.

Iako su drvene daske za sečenje prirodno antimikrobne i estetski lepše izgledaju na vašoj radnoj površini, Stiv Čeape, profesionalni kuvar, ranije je rekao za Voman & Home da mogu da sadrže bakterije na površini gde se hrana može zaglaviti. Dok Stoiber tvrdi da isto važi i za teksturirane plastične ploče, ključ bezbednosti hrane je da se sirovo meso drži odvojeno od sirovog povrća, što znači da će vam trebati više od jedne ploče da biste sprečili trovanje hranom.

- Zasebna daska za sirovo meso ili plodove mora sprečavati bakterije da kontaminiraju povrće, voće ili drugu hranu koja ne zahteva dalje kuvanje - rekla je za Southern Living Britani Saunier, izvršna direktorka Partnerstva za obrazovanje o bezbednosti hrane.

Umesto toga, ona preporučuje daske za sečenje od bambusa, jer su teže i nisu tako porozne kao tipične drvene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading