NAJPOPULARNIJE IME ZA DEČAKA U SRBIJI JE OVO: Roditelji se često opredeljuju baš za to zbog JAKE simbolike!

Autor: M.O.

Lifestyle

26.02.2024

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo ime je među najomiljenijim.

NAJPOPULARNIJE IME ZA DEČAKA U SRBIJI JE OVO: Roditelji se često opredeljuju baš za to zbog JAKE simbolike!

Foto: Photo by Tim Bish on Unsplash

Roditelji su često na slatkim mukama kada je potrebno izabrati ime za njihovu bebu. Ipak. iako je mnoštvo imena, često zbog značenja i zvučnosti se daju ista mnogoj deci. 

Najpopularnije muško ime 

Republika

Foto: Pixabay

Mnoge majke se opredele za ime "Luka"

U Srbiji, jedno muško ime se ističe kao konstanta u popularnosti tokom poslednjih nekoliko decenija - Luka. Ovo ime, grčkog porekla, nosi u sebi koncept svetlosti, sjaja i blistavosti, što ga čini veoma privlačnim za roditelje širom zemlje. Sa osnovnim značenjem "neko ko donosi svetlost", ime Luka nosi i divnu simboliku povezanu sa apostolom Lukom. Smatra se da dečaci sa ovim imenom imaju potencijal da pruže svetlost i vedrinu drugima, da se bave humanitarnim delima ili da teže pravdi, miroljubivosti i poštenju.


Promene u popularnosti imena

Pored imena Luke, neka druga imena su takođe bila veoma popularna u prethodnim decenijama. Osamdesetih godina prošlog veka, najpopularnija imena za dečake u Srbiji bila su Miloš, Aleksandar, Marko, Milan i Nikola, dok su devedesetih godina dominirala imena poput Nikole, Stefana, Aleksandra, Miloša i Marka. U dvehiljaditim godinama, imena poput Nikole, Luke, Stefana, Marka i Lazara su bila među najčešće odabranim imenima za dečake.

Najčešća imena za dečake u 2023. godini

U 2023. godini, na listi najčešćih imena za dečake dominiraju imena poput Mateja, Teo, Filip, Nikola, Danijel, Noa i Emil. Ova imena pokazuju trend ka modernijim i svežijim izborima, ali i očuvanju tradicionalnih imena poput Nikole.

Ovim trendovima imenovanja možemo primetiti kako se preferencije roditelja menjaju kroz decenije, odražavajući tako i društvene i kulturne promene u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading