OVO SU NAJPOZNATIJA RUSKA IMENA ZA DEVOJČICE: Svako ima JAKO značenje, možda je neko baš za vašu BEBU!

Autor: M.O.

Lifestyle

05.02.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prelepa ženska imena sa jakim značenjem.

OVO SU NAJPOZNATIJA RUSKA IMENA ZA DEVOJČICE: Svako ima JAKO značenje, možda je neko baš za vašu BEBU!

Foto: Shuttestock

Ako uskoro postajete roditelj, biranje imena za bebu može biti itekako teško jer nam se čini nekada da nijedno nije dostojno. 

Ruska kultura je oduvek bila bogata imenima koja su nosila duboko značenje i lepotu. Ova imena su se proširila širom sveta zahvaljujući književnim klasikama velikih pisaca poput Čehova, Dostojevskog i Tolstoja.

Danas, ruska ženska imena su i dalje popularna i često se daju novorođenim devojčicama širom sveta. 

Republika

Foto: Shutterstock

Ako uskoro postajete roditelj, među ovim imenima je možda neko idealno za vašu bebu

Pored "punih" imena, uobičajeno je koristiti i skraćene varijante kao što su Staša ili Aleksa za ime Aleksandra, Nataša ili Taša za ime Natalija, i slično.

Popularna imena:


Najtraženija ruska ženska imena uključuju imena kao što su Aleksandra, Anastasija, Ana, Valerija, Darija, Valentina, Evgenija, Viktorija, Jelena, Katarina, Ksenija, Nadežda, Olga, Vasilisa i Angela. Svako od ovih imena nosi sa sobom svoje specifično značenje i poreklo.

Značenja i poreklo imena

Ime Evgenija, koje potiče iz starogrčkog jezika, znači "blagorodan" ili "onaj koji daruje". Ime Ksenija takođe ima grčko poreklo i znači "gostoljubiva" ili "gostoprimljiva", dok ime Nadežda, koje je jedno od najstarijih imena ruskog jezika, znači "nada" ili "onaj koja ispunjava nadom".

Sa druge strane, ime Olga potiče iz germanskog jezika i znači "zdrava" ili "dobrog zdravlja", dok ime Vasilisa potiče od grčke reči za "bosiljak" i označava "carska" ili "rođena da vlada".

Angela - spoj tradicije i modernosti

Ime Angela, iako grčkog porekla, sve više postaje prisutno u ruskoj kulturi. Ovo ime označava "anđeo" ili "anđeoski" i spada u grupu novijih i ne tako tradicionalnih ruskih imena. Ono simbolizuje božansku lepotu i dobrotu, uzvišenost i savršenstvo.

Ova imena i njihova značenja svedoče o bogatstvu ruske kulture i jezika, te ih često biraju roditelji širom sveta kako bi svojim devojčicama podarili ne samo lepo zvučno ime, već i duboko značenje i nasleđe.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading