OVO PORODICA MORA DA URADI AKO POKOJNIK PREMINE U KUĆI: Ako se to PRESKOČI sledi opasna SUDBINA za jednog ukaćanina!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.02.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapanjujući običaji posle smrti u Srbiji - morate ih čuti!

OVO PORODICA MORA DA URADI AKO POKOJNIK PREMINE U KUĆI: Ako se to PRESKOČI sledi opasna SUDBINA za jednog ukaćanina!

Foto: shutterstock

U tradicionalnom srpskom društvu, nošenje crnine nakon smrti voljene osobe bilo je obavezno godinu dana. Međutim, moderni trendovi su doveli do promene ovog običaja, te je danas dopušteno nošenje crnine obavezno samo do 40 dana, a po želji i duže, do pola godine ili čak godinu dana.

Bez obzira na ove promene, važno je istaći da se slavlje krsne slave i dalje obavlja na isti način kao i pre, čak se smatra da je potrebnije slaviti slavu pod tim okolnostima zbog molitvi za pokoj duša umrlih srodnika.

 

Običaji sahrane u različitim krajevima Srbije

Različite regije u Srbiji imaju svoje karakteristične običaje vezane za sahrane. Na primer, u nekim mestima se veruje da je opasno da se svi članovi porodice ne budu budni kada se dogodi smrt, jer postoji strah da bi pokojnik mogao "sresti" osobu koja je zaspala i da će on sledeći umreti. Takođe, postoje verovanja o tome kako se pokojniku treba prići nakon smrti, kao što je ubadanje iglom kako bi se sprečilo vraćanje kao vampir.

Republika

Foto: pixabay.com

Različite regije u Srbiji imaju svoje karakteristične običaje vezane za sahrane

 

akon sahrane, postoje različita verovanja i običaji vezani za parastose, posebno izraženi u vlaškom kraju. Jedan od zanimljivijih običaja je da ljudi koji se nađu na sofri ne smeju da ustanu sve dok sa ručkom ne završi najstarija osoba za stolom, kako bi se zaštitili mlađi od prerane smrti.

Pored gore navedenih običaja, postoje mnoga druga zanimljiva verovanja i običaji vezani za smrt i sahrane u Srbiji. Na primer, u nekim delovima zemlje se veruje da rođaci koji su rođeni istog meseca imaju istu sudbinu, pa se organizovanjem sahrane vrši "otkup" mrtvaka kako bi se izbegla smrt drugog rođaka. Takođe, postoje i običaji gađanja komadima zemlje ili strelicom na groblju, koji donose sreću ili imovinu u zavisnosti od verovanja.

Običaji vezani za smrt i sahrane u Srbiji su bogati i raznovrsni, sa specifičnim verovanjima i ritualima koji se razlikuju od kraja do kraja. Ovi običaji su deo srpske tradicije i kulture, čuvajući svoju posebnost i značaj u savremenom društvu. Važno je da se ovi običaji poštuju i da se sačuva tradicionalno nasleđe u modernom dobu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading