SRBI, NE ČINITE OVAJ GREH! Protojerej upozorava da ćemo ZATRATI KRSNO IME ako ovako nastavimo

Autor:

Vesti

10.11.2023

19:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krsna slava - tradicija koja se vekovima prenosi sa oca na sina, i dalje se održava u srpskom narodu.

SRBI, NE ČINITE OVAJ GREH!  Protojerej upozorava da ćemo ZATRATI KRSNO IME ako ovako nastavimo

Foto: Shutterstock

Sveti arhijerejski sabor je 1985. godine doneo odluku koja pojašnjava ovaj važan običaj. Prema toj odluci, svaka porodica, bez obzira na veličinu, treba da slavi svoju krsnu slavu.

Kada se sin odvoji u posebno domaćinstvo, dužan je da nastavi da slavi slavu koju je preuzeo od svog oca, bez obzira na to što otac i dalje slavi slavu u svom domu. Međutim, ništa ne sprečava oca i sina da jedne godine slave slavu zajedno u jednom domu, a druge godine u drugom.


Protojerej Saša Petrović objašnjava da kada sin postane samostalan, treba da zatraži blagoslov od svog oca da samostalno slavi slavu. Tada otac daje sinu četvrtinu slavskog kolača koji će sin iskoristiti za sledeću slavu.

Ovaj običaj datira još iz vremena kada su srpske porodice živele u zajednicama, pa su svi sinovi ostajali sa ocem i slavili istu slavu. Međutim, danas kada svako ima svoj prostor za život, mnogi sinovi ne slave svoju slavu uz opravdanje da im je otac još uvek živ.


Protojerej Petrović upozorava da ako svi sinovi čekaju da otac umre da bi samostalno slavili slavu, to može dovesti do gašenja ove tradicije. Ako želimo da sačuvamo krsnu slavu koju su naši preci vekovima slavili, ne treba se pridržavati ovog nepisanog pravila da se slavi samo kada otac umre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading