SUTRA UZMITE U RUKE JEDNU STVAR: Slavimo SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG, obavezno zapalite sveću i pomolite se

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veruje se da će nakon molitve, život krenuti lakše i da će svi biti zaštićeni.

SUTRA UZMITE U RUKE JEDNU STVAR: Slavimo SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG, obavezno zapalite sveću i pomolite se

Foto: Wikipedia, shutterstock

Sutra je dan posvećen prenosu moštiju Svetog Jovana Zlatoustog, praznik koji se obeležava širom Srbije. Sveti Jovan Zlatousti, poznat i kao "zlatna truba Pravoslavlja", bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige "O sveštenstvu". Uz to, bio je poznat po svojim vatrenim govorima kojima je podsticao ljude na duhovni razvoj.

Vernici se tradicionalno okupljaju u crkvama i domovima, paleći sveće u čast Svetog Jovana Zlatoustog i moleći se za njegovu zaštitu. Veruje se da će nakon molitve, život krenuti lakše i da će svi biti zaštićeni.

Obavezno čitanje dela iz knjige

Svaki vernik se podstiče da uzme neku dragu knjigu i pročita makar deo iz nje, kako bi se posvetio duhovnom razvoju. Ovaj običaj posebno je značajan u Srbiji, gde se Sveti Jovan Zlatousti smatra jednim od najučenijih svetitelja.

Foto: Printskrin

Sutra je dan posvećen prenosu moštiju Svetog Jovana Zlatoustog


Neobično verovanje o zabrani rada za žene

U nekim krajevima Srbije postoji verovanje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smeju da rade kućne poslove poput tkanja ili šivenja jer se smatra da ovaj svetitelj ne želi da one rade na njegov praznik, već da se posvete duhovnom razvoju.

Prenos moštiju Svetog Jovana Zlatoustog

Sveti Jovan Zlatousti preminuo je 407. godine, a 438. godine njegove mošti su prenete iz jermenskog sela Komana u Carigrad. Ovaj događaj se obeležava sutra, dok se praznik ovog svetitelja takođe obeležava i 26. novembra.

Sutrašnji praznik Svetog Jovana Zlatoustog predstavlja važan datum za sve pravoslavne vernike, koji će ga obeležiti kroz obrede, molitve i čitanje knjiga, poštujući tradiciju i verovanja koja prate ovaj značajan praznik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading