VEĆINA NAS PERE DONJI VEŠ NA POGREŠNOJ TEMERATURI: Tako ostavljamo FEKALIJE i BAKTERIJE koje se šire, jedino je OVAKO ispravno!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

25.01.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na temeraturu.

VEĆINA NAS PERE DONJI VEŠ NA POGREŠNOJ TEMERATURI: Tako ostavljamo FEKALIJE i BAKTERIJE koje se šire, jedino je OVAKO ispravno!

Foto: shutterstock

Iako svi već redovno peremo veš, ogromna istina je da većina to ne radi ispravno. Naime, način na koji veliki broj ljudi radi, ne ubija bakterije koje su potrebne. 

Sprovedene su studije o načinu pranju donjeg veša

Čarls Gerba je profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Arizoni i jedan od autora studije sprovedene o načinu pranja donjeg veša, za koju je naveo da ga mnogi peru pogrešno.

Republika

Foto: Shutterstock

Obratite pažnju na kojoj temeraturi perete donji veš

Temperatura na kojoj perete odeću igra najvažniju ulogu u kontroli patogena, a za pravilnu inaktivaciju je važno da je perete na najmanje 60 stepeni - navode autori istraživanja, dok profesor Gerba dodaje da oni koji peru donji veš na samo 30 do 40 stepeni, nastavljaju da šire bakterije po drugim predmetima, kao što su peškiri, krpe i čaršavi.

Istraživanje koje je sprovedeno 2021. godine je pokazalo da jedan par donjeg veša odrasle osobe sadrži 0,1 gram fekalija i ako pri pranju ne izaberemo dovoljno visoku temeraturu bakterije će se prošiti na ostatak veša. 

Najbolje je da perete donji veš tek nakon što ste oprali ostale osnovne stvari. Nakon toga, trebalo bi da očistite samu mašinu tako što ćete pokrenuti prazan ciklus sa dodatkom deterdženta da biste ubili sve preostale bakterije. Važno je da to uradite svaki put kada radite je velika količina veša u pitanju - savetuje profesor mikrobiologije.

Stručnjaci preporučuju pranje peškira i donjeg veša na višim temeraturama. Idealno bi bilo da na 60 stepeni ili više kako bi se uklonile sve bakterije. Ako ste zabrinuti zbog velike potrošne električne energije, ili se plašite da ćete tako uništiti veš, uzmite deterdzent za ves za koji ubija bakterije i na nižim temeraturama. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading