AKO OVO URADITE DANAS - PRATIĆE VAS BAKSUZ TOKOM CELE GODINE: Obratite pažnju na VAŠE bližnje, jedna greška može sve da pokvari!

Autor: M.O.

Lifestyle

14.01.2024

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas su tri velika praznika: Sveti Vasilijie Veliki, Mali Božić i Sveta Nedelja.

AKO OVO URADITE DANAS - PRATIĆE VAS BAKSUZ TOKOM CELE GODINE: Obratite pažnju na VAŠE bližnje, jedna greška može sve da pokvari!

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIC

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve (SPC) obavlja se liturgija Svetog Vasilija Velikog, kojeg crkva slavi prvog dana Pravoslavne nove godine.

Prema Svetom pismu, Isus Hristos preuzeo je na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja smatra se znakom očišćenja od praroditeljskog greha.

U zapisu vladike Nikolaja Velimirovića stoji: "Hristos je preuzeo ljudsko telo na sebe i podneo bol za greh određen."

Prema istorijskim podacima i predanju crkve, Sveti Vasilije upokojio se 379. godine u 50. godini života. Živeo je u vreme cara Konstantina, koji je potvrdio slobodu ispovedanja hrišćanske vere. Vasilijeva služba, koju je sam svetitelj napisao, obavlja se prema kanonu SPC deset puta godišnje: 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, svake nedelje Velikog Časnog posta (izuzev Cvetne nedelje), na Veliki Četvrtak i Veliku Subotu.

Republika

Foto: commons.wikimedia.org

Danas je Sveti Vasilije Veliki

Sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska dela Svetog Vasilija, koga SPC takođe slavi 12. februara (30. januara po Julijanskom kalendaru) - na praznik Sveta tri jerarha.

Mnogi običaji i obredi su povezani sa Malim Božićem, koji se smatra završetkom božićnih svečanosti. Veruje se da na dan Svetog Vasilija ne treba raspravljati, jer bi inače moglo doneti nesreću tokom cele godine. U nekim područjima veruje se da se posebno treba čuvati prevare tog dana.

U nekim krajevima se verovalo da će godina biti rodna ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno. U pojedinim delovima Hercegovine očuvan je običaj spaljivanja ostataka badnjaka, dok se u mnogim srpskim krajevima pravi obredni hleb ili vasilica.

Ovi praznici označeni su crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC kao posebno važni za pravoslavnu hrišćansku crkvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

https://www.republika.rs/tag/obicaji/710

Komentari (0)

Loading