PRESECITE LUK VEČERAS NA 12 DELOVA: Pomoću narodnog običaja SAZNAJTE kakva vas godina očekuje!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.01.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovako ćete saznati kakva nas godina očekuje!

PRESECITE LUK VEČERAS NA 12 DELOVA: Pomoću narodnog običaja SAZNAJTE kakva vas godina očekuje!

Foto: Photo by Lars Blankers on Unsplash

Badnji dan i Božić su vreme kada se u srpskoj tradiciji neguje niz običaja koji su prenošeni s kolena na koleno. Ovi običaji su duboko ukorenjeni u verovanjima i simbolici, a jedan od najzanimljivijih običaja je povezan sa predviđanjem vremenskih prilika.

Proricanje vremena uz pomoć luka

Republika

Foto: Pixabay

Presecite luk na 12 delova i saznajte kakva će godina biti



Na Badnje veče, domaćin preseca glavicu crnog luka na pola i razdvaja je na 12 delova, koji se potom poređaju po prozoru, posole i ostave preko noći. Sledećeg dana, domaćin "pregleda" luk - svaki od delova simbolizuje mesece u godini. Prema narodnom verovanju, ukoliko u nekima od njih ima vode, to znači da će ti meseci biti veoma kišoviti, dok suvi delovi crnog luka "prognoziraju" sušan mesec. Ovaj zanimljiv "sistem" proricanja vremena predstavlja deo bogatog folklora i verovanja srpskog naroda.

Običaji na Badnji dan i Božić imaju duboku simboliku i predstavljaju važan deo srpske tradicije. Ovi običaji se prenose s generacije na generaciju, čuvajući bogatstvo narodnog stvaralaštva i verovanja. U njima se ogleda poštovanje prema običajima i verovanjima, kao i želja da se sačuva tradicija i identitet, prenosi "Glossy".

Običaji kao deo kulturnog nasleđa

Badnji dan i Božić su praznici koji se obeležavaju širom Srbije i predstavljaju priliku da se zajedno sa porodicom i prijateljima održavaju tradicionalni običaji. Ovi običaji su deo kulturnog nasleđa i predstavljaju važan segment srpske tradicije, čuvajući autentičnost i posebnost srpskog kulturnog identiteta.

Običaji na Badnji dan i Božić su dragoceni deo srpske tradicije, čuvajući verovanja, simboliku i običaje koji se prenose s kolena na koleno. Predviđanje vremenskih prilika uz pomoć luka predstavlja jedan od najinteresantnijih običaja, koji oslikava bogatstvo narodnog stvaralaštva i verovanja srpskog naroda. Ovi običaji su važan deo kulturnog nasleđa i predstavljaju neizostavan deo obeležavanja praznika u srpskoj tradiciji.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading