UPOZORENJE JE STIGLO ZA SVE KOJI IMAJU JELKU U KUĆI: Nova godina može da vam se pretvori u KOŠMAR, OVO morate da uradite!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

28.12.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi ukrasi mogu da ugroze vašu decu!

UPOZORENJE JE STIGLO ZA SVE KOJI IMAJU JELKU U KUĆI: Nova godina može da vam se pretvori u KOŠMAR, OVO morate da uradite!

Foto: Shutterstock

Za svega par dana je Nova godina, i mnogi su već uveliko dekorisali svoje domove u duhu praznika

Koliko god da se ovom dobu raduju deca, ni odrasli ne mogu da odole svemu što praznici nose. Ipak, treba obratiti pažnju!

Sjajne kuglice koje krase vaše drvo mogu prouzrokovati neželjene nesreće

Tim pedijatrijskih medicinskih sestara iza stranice za edukaciju o prvoj pomoći za bebe i decu "CPR Kids" upozorio je na opasnosti koje vaša jelka predstavlja za vaše mališane.

- Lako je zaboraviti da sezonske dekoracije u kući treba da budu prilagođene bebama, čak i ako ste inače pažljivi prilikom provere stvari - napisala je ona.

Kuglice 

Republika

Foto: instagram/printscreen/tinyheartseducation

Ona upozorava na sve sitne ukrase koji krase jelku, jer mogu biti opasnost

 

Podelila je sliku kako bi ilustrovala koliko je važno zaštiti drvo ali i same ukrase kako bi deca bila sigurna. Kejsi upozorava roditelje da budu pažljiviji na delove koji nisu dovoljno pričvršćeni. 

Gornji deo nekih kuglica na koji je kanap pričvršćen ponekad je odvojiv i drže ga dve male metalne nožice koje ulaze u ornament. Slika koju je podelila pokazuje dete koje je progutalo odvojivi deo sa vrha kuglice, ali je srećom bilo dovoljno vazdušnog prostora da diše dok su ga uklonili, kako je napisala Kejsi.

Bezbednost ukrasa za jelku

Kejsi je nedavno podelila važno upozorenje o bezbednosti ukrasa za jelku. Ona ističe da je važno voditi računa o tome da deca ne bi mogla da progutaju ili povrede ukrase. Posebno je upozorila na delove kuglica koji nisu dovoljno pričvršćeni, ističući da je dete na slikama progutalo odvojivi deo kuglice. Ovakvi slučajevi naglašavaju potrebu za pažljivim odabirom ukrasa.

Republika

Foto: Shutterstock

Ukrasi za jelku bi trebali biti veće veličine zbog same bezbednosti dece

 


Opasnost od baterija

Jedna majka je podelila svoje iskustvo sa procurivanjem baterije iz božićnih lampica, upozoravajući na potencijalne opekotine kiselinom. Ovo je istaklo važnost pažljivog odlaganja baterija i redovne provere njihovog stanja. Takođe, istaknuto je da baterije u obliku dugmadi predstavljaju poseban rizik za decu.

Bezbednost sa svetlima

Svetleći niz lampica može predstavljati opasnost po decu, posebno ako su sijalice male i lako se odvajaju. Preporučuje se redovna provera svetala i kablova kako bi se izbegle potencijalne povrede. Takođe, medicinski direktor hitne pomoći Lin Tomas savetuje da se svetla ne koriste ukoliko su oštećena.

Kako zaštititi jelku od dece

Kejsi je podelila svoje metode za zaštitu jelke od male dece, uključujući postavljanje ogradice oko jelke i podizanje jelke kako bi se ukrasi držali van dosega. Takođe, preporučuje se korišćenje bezbednih ukrasa od papira i postavljanje zvona na donje grane radi upozorenja.

Osim estetskih briga, Kejsi je istakla i važnost čišćenja jelke i ukrasa kako bi se izbegle alergijske reakcije kod dece.

U svetlu ovih upozorenja, važno je da roditelji budu pažljivi prilikom ukrašavanja jelke i da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se osigurala bezbednost njihove dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading