KAD SE KORISTI SVEŽ, A KAD SUVI KVASAC? Profesionalni pekari otkrili tajnu, testo će uvek narasti ako se pridržavate ovog pravila (FOTO)

Autor:

Lifestyle

24.12.2023

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako mnoge domaćice radije koriste suvi kvasac za pripremu peciva, stručnjaci kažu da to nije ispravno.

KAD SE KORISTI SVEŽ, A KAD SUVI KVASAC? Profesionalni pekari otkrili tajnu, testo će uvek narasti ako se pridržavate ovog pravila (FOTO)

Foto: shutterstock

Kvasac je ključni sastojak u pripremi testa, odgovoran za meku i vazdušastu teksturu hleba, peciva i pojedinih vrsta kolača.

Ovaj sastojak je zapravo vrsta gljive koja se koristi za fermentaciju testa i neophodan je u brojnim receptima, a možemo ga nabaviti u dva glavna oblika u prehrambenoj industriji - kao svež u paketiću koji obično teži 40 grama i kao suv, u kesici koja je teška oko sedam grama.

Kako izgleda proces proizvodnje kvasca?


Proizvodnja svežeg kvasca uključuje prisustvo šećera i kiseonika koji podstiču rast gljivice kvasca, a kao rezultat nastaje kvasni kolač koji se zatim dalje obrađuje kako bi bio napravljen svež kvasac.

Suvi kvasac, s druge strane, prolazi kroz dodatni korak u proizvodnji. Sveži kvasac se pretvara u sitne granule kroz sušnu komoru.

Razlika između suvog i svežeg kvasca

Razlika između suvog i svežeg kvasca takođe utiče na njihovo korišćenje u receptima. Naime, dok se suvi kvasac može direktno dodati u testo, svež kvasac mora da bude rastvoren u toploj vodi ili mleku pre nego što se doda u brašno. Naravno, svežem kvascu je potrebno malo vrmena da se aktivira, odnosno da "zapeni"- od pet do deset minuta.

Republika

Foto: pixabay.com

Krofne bi uvek trebalo zamesiti sa svežim kvascem, jer testo za njih mora da se premesi više puta

 

Jedna od ključnih razlika između suvog i svežeg kvasca leži u njihovom skladištenju i roku trajanja. Suv kvasac može da bude skladišten na sobnoj temperaturi i ima duži rok trajanja.

S druge strane, svež kvasac mora da bude čuvan u frižideru i ima kraći rok trajanja. Mnoge domaćice će radije koristiti svež kvasac za takozvana kisela testa – krofne, štrudle, kiflice…

Za pripremu lenje pite, raznih lepinjica i brzih hlebova češće se koristi suvi kvasac, iako suštinski razlike nema – u oba slučaja testo će narasti ako mu pogoduju temperature u kojoj domaćica mesi, ako je testo dobro umešeno i ako je temperatura rerne u kojoj se testo peče adekvatna.

Ipak, profesionalni pekari kažu da bi za svako testo koje bi trebalo premesiti dva i vise puta koriste svež kvasac, dok će ono koje može da stoji u frižideru i koje nije potrebno premesiti biti lepše ako se stavi suvi kvasac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading