RECEPT ZA SOMUN, HRSKAV I PUN RUPICA: Treba vam samo PET SASTOJAKA za domaće pecivo neodoljivog ukusa

Autor:

Lifestyle

06.11.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savršene lepinjice koje možete da jedete čak i prazne.

RECEPT ZA SOMUN, HRSKAV I PUN RUPICA: Treba vam samo PET SASTOJAKA za domaće pecivo neodoljivog ukusa

Foto: shutterstock

Majstori koji prave peciva dobro znaju koliko je teško napraviti originalni somun, lepinjicu koja najčešće ide uz ćevape ili pljeskavice. Recept za ovo pecivo mnogi ljubomorno čuvaju, jer je toliko ukusno da se može jesti i prazno.

Pored toga što je važno dobro umesiti testo, još je važnija temperatura na kojoj će se somuni peći. Rerna mora da bude podešena na najvišu temperaturu kako bi se brzo stvorila hrskava korica, a testo iznutra bilo vazdušasto i puno rupica.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 10 g kvasca
  • 350 ml vode
  • supena kašika šećera
  • kafena kašičica soli

Priprema:

Zagrejte vodu tek toliko da bude mlaka, pa skinite posudu sa vodom sa ringle, dodajte kvasac, šećer i malo brašna. Sve dobro razmutite i ostavite da odstoji pet minuta, dok kvasac ne zapeni.

U činiju sipajte brašno i so, dodajte aktivirani kvasac i mesite. S obzirom na to da je testo malo ređe, možete ga mesiti i većom varjačom. Vodite računa da testo povlačite sa spoljne strane ka unutrašnjoj.

Kad je testo umešeno, ostavite ga da odstoji sat vremena.

Stari majstori za pravljenje somuna najčešće su uveče mesili testo i ostavljali ga preko noći da odstoji u frižideru da bi se gluten što bolje razvio i da bi testo bilo što elastičnije. Ukoliko nemate vremena da držite testo u frižideru cele noći, biće dovoljno da odstoji oko sat vremena, da gluten iz brašna počne da "radi".

Uključite rernu na najvišu temperaturu.

Rukom odvajajte loptice od testa, pa ih razvlačite sa strane, a sredinu ne dirajte. Ovako pripremljene loptice od testa premažite hladnom vodom, pa ih ređajte u tepsiju koju ste prethodno posuli brašnom. Tupom stranom noža lagano pritisnite svaku lopticu uzduž i popreko da biste napravili mrežicu.

Ukoliko želite, pospite svaki somun zrncima crnog kumina, pa ih pecite dok ne porumene. U zavisnosti od jačine rerne, biće gotovi za pet do deset minuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading