VEČE PRE SVETOG NIKOLE OVO OBAVEZNO MORATE URADITI: Svi vernici TO poštuju, a JEDNO se nikako ne preporučuje!

Autor: N.J.

Lifestyle

18.12.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svima je poznata rečenica da sutra pola Srbije ide na slavu, a druga polovina slavi.

VEČE PRE SVETOG NIKOLE OVO OBAVEZNO MORATE URADITI: Svi vernici TO poštuju, a JEDNO se nikako ne preporučuje!

Foto: shutterstock, RTS/printscreen

Sutra, 19. decembra većina stanovništva u Srbiji proslavlja slavu Sveti Nikola. Ovo je velika slava u Srbiji koju većina domaćinstva obeležava. Domaćini pripremaju bogate trpeze i trude da da sa dragim ljudima ispoštuju ovako veliki praznik. Osim gostiju koji će uveličati praznik prisustvom, zbog jednog običaja važna su i deca.

Sveti Nikola je bio poznat po svojoj darežljivosti prema siromašnima, a posebno prema deci. Legenda kaže da je tajno darivao siromašne, često ostavljajući novac u čarapama ili cipelama. Ova priča o njegovoj dobroti i velikodušnosti vremenom je evoluirala i doprinela formiranju slike o Deda Mrazu kao dobrom starcu koji donosi poklone deci širom sveta. 

U Evropi, lik Svetog Nikole se vremenom pomešao sa lokalnim običajima i verovanjima, što je dovelo do stvaranja lika Deda Mraza kakvog danas poznajemo. 

Zato, pokloni se deci spremaju veče pre u dečje cipele, koje oni stavljaju na prozoru. To potiče od verovanja da Sveti Nikola 18. uveče na belom konju obilazi domove i deli poklone deci.

Takođe, veruje se da će svako žensko dete koje je rođeno na ovaj veliki praznik imati srećan brak.

Foto: shutterstock, rts/printscreen

Pokloni se deci spremaju veče pre u dečje cipele

Zato, poklone spremite deci već večeras. Oni će se sigurno obradovati i uživati u darovima koje ste im ostavili na prozoru.

Šta je zabranjeno raditi na ovaj veliki praznik?

Dan pre slave takođe je važan. Danas, kao ni dan nakon slave ne treba obavljati nikakve kućne poslove. Takođe, hrana kojom služite goste trebalo bi da se priprema danas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading