HRVATI ZBOG DOMOVINSKOG RATA POVUKLI UDŽBENIK IZ ISTORIJE: Đaci ovo nisu očekivali, a evo koji je pravi razlog

Autor:

Svet

18.12.2023

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodaje se da pojedine istorijske karte sadrže pogrešne prikaze, da pojedini primarni istorijski izvori nisu adekvatno objašnjeni, a pitanja uz njih nisu dobro oblikovana

HRVATI ZBOG DOMOVINSKOG RATA POVUKLI UDŽBENIK IZ ISTORIJE: Đaci ovo nisu očekivali, a evo koji je pravi razlog

Foto: wikipedia/Suradnik13

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja povuklo je iz Kataloga odobrenih udžbenika izdanje "Zašto je istorija važna? 4" za učenike četvrtih razreda gimnazije, jer, kako tvrde, u pojedinim delovima sadrži netačne činjenice i pogrešna tumačenja koja se odnose na stvaranje moderne Hrvatske, višestranačja i poslednjeg rata koji Hrvati nazivaju "Domovinski".

Reč je o udžbeniku u izdanju "Profil Klett", što je jedan od strukovnih portala, historiografija.hr, ocenio "protivnim istorijskoj nauci i demokratskom društvu.

Iz Ministarstva nauke i obrazovanja objašnjavaju da je udžbenik povučen na osnovu tražene analize Agencije za udžbenika, koja je zaključila da on, kako navode, ne sledi u potpunosti propisani kurikulum istorije.

Poučavanje o interpretacijama koje uvode autori u svoj udžbenik, to jest proučavanje i propitivanje dela i stavova pojedinih istoričara (sekundarnih istorijskih izvora) o pojedinim istorijskim događanjima i procesima nisu propisani službenim kurikulumom za nastavu istorije u gimnazijama, piše u odgovoru hrvatskog ministarstva za zagrebačku N1.

Dodaje se da pojedine istorijske karte sadrže pogrešne prikaze, da pojedini primarni istorijski izvori nisu adekvatno objašnjeni, a pitanja uz njih nisu dobro oblikovana.

Sugestivna pitanja nisu prihvatljiva u udžbenicima, a on ih sadrži u većem broju.

U delovima udžbenika nalaze se sugestivna pitanja i fotografije koje učenika upućuju na pogrešne zaključke te se ne razvija kritičko mišljenje i aktivno učenje, posebno u poglavlju udžbenika koji se odnosi na stvaranje moderne Republike Hrvatske, višestranačje u Republici Hrvatskoj i Domovinski rat, tvrde iz hrvatskog ministarstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading