DAN PRE SVETOG NIKOLE MORATE URADITI OVO RADI BLAGOSTANJA U KUĆI: Još je važnije ako imate DECU - svi VERNICI ovo poštuju!

Autor: N.J.

Lifestyle

16.12.2023

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Običaj koji donosi sreću u dom.

DAN PRE SVETOG NIKOLE MORATE URADITI OVO RADI BLAGOSTANJA U KUĆI: Još je važnije ako imate DECU - svi VERNICI ovo poštuju!

Foto: Shutterstock, Wikipedia

Sveti Nikola ili Nikoljdan je slava koju obeležavamo u utorak 19. decembra. Ovo je jedna od najvećih slava u Srbiji i tada svojim prisustvom uveličavamo slavlje domaćina koji nas je pozvao da zajedno ispoštujemo ovako veliki praznik.

Pokazalo se da čak 30 odsto ljudi u našoj državi proslavlja Nikoljdan.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari u Likiјi kao jedinac uglednih i bogatih roditelja. Njegov duhovni život je započeo u manastiru Novi Sion. Nakon smrti svojih roditelja, vođen čudnim nebeskim glasom, krenuo je da širi veru, pravdu i milosrđe.

Ako želite znate koji pokloni nisu poželjni za slavu Sveti Nikola pogledajte ovde.

Kako postoje običaji koje bi tog dana trebalo ispoštovati, i dan pre takođe je važan. Uoči krsne slave bitno je da se ispoštuje sledeće.

Foto: shutterstock, rts/printscreen

Veruje se da ne treba kućne poslove obavljati dan pre i dan nakon Svetog Nikole

Veruje se da ne treba kućne poslove obavljati dan pre i dan nakon slave. Takođe, neki smatraju da hrana kojom će se gosti služiti treba da se priprema samo dan pre.

Sveti Nikola je bio poznat po svojoj darežljivosti prema siromašnima, a posebno prema deci. Legenda kaže da je tajno darivao siromašne, često ostavljajući novac u čarapama ili cipelama. Ova priča o njegovoj dobroti i velikodušnosti vremenom je evoluirala i doprinela formiranju slike o Deda Mrazu kao dobrom starcu koji donosi poklone deci širom sveta. 
U Evropi, lik Svetog Nikole se vremenom pomešao sa lokalnim običajima i verovanjima, što je dovelo do stvaranja lika Deda Mraza kakvog danas poznajemo. 

Zato, pokloni se deci spremaju veče pre u dečje cipele, koje oni stavljaju na prozor. To potiče od verovanja da Sveti Nikola 18. uveče na belom konju obilazi domove i deli poklone deci.

Takođe, veruje se da će svako žensko dete koje je rođeno na ovaj veliki praznik imati srećan brak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading