DANAS NE ZABORAVITE OVAJ VAŽAN OBIČAJ KOJI TERA ZLE SILE! Slavimo DETINJCE, a ako ovo ispoštujete u porodicu unosite SLOGU I MIR

Autor: N.J.

Lifestyle

17.12.2023

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas, 17. decembra proslavljamo detinjce.

DANAS NE ZABORAVITE OVAJ VAŽAN OBIČAJ KOJI TERA ZLE SILE! Slavimo DETINJCE, a ako ovo ispoštujete u porodicu unosite SLOGU I MIR

Foto: Photo by cottonbro from Pexels

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici danas proslavljaju Detinjce, praznik koji se slavi u treću nedelju pred Božić. Danas bi trebalo roditelji da vezu svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan ili običan kanap ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Kako bi roditelji svoju decu odvezali, deca bi trebalo da roditeljima daruju simbolične poklone, ukazujući na taj način poštovanje i pažnju prema starijima, posebno prema roditeljima. Vezivanje na Detince, Materice i Oce ima višestruku simboliku. Danas, deca će roditeljima dati nešto simbolično i ono što su mogli negde da uzmu, pa je to često jabuka ili neki sitan poklon. Vezuju se čak i bebe koje su u svojoj kolevci, ali i odrasla deca koja nisu zasnovala svoju porodicu. Takođe, pored članova porodice, decu mogu da vežu i drugi kao što su komšije ili bliža familija.

Foto: SPC

Kako bi roditelji svoju decu odvezali, deca bi trebalo da roditeljima daruju simbolične poklone

Vezivanje možda ne zvuči lepo, ali ima posebnu simboliku. Reč je o tome da vezivanje predstavlja jedan važan simbol - mira i sloge, ali i međusobnog poštovanja.

Na današnji dan, poseban naglasak stavlja se na pripremu svečanog ručka koji je obogaćen i poseban u odnosu na svakodnevne obroke. Međutim, ono što ga čini posebnim jeste to što hrana treba da bude posna, s obzirom da praznik pada u vreme Božićnog posta. Ovaj post, koji traje 40 dana, simbolizuje pripremu za proslavu Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading