UBISTVO VANJE IZ SKOPLJA MOGAO JE DA IZVRŠI SAMO JEDAN TIP LJUDI: Naš psiholog objašnjava zbog čega OTAC "baci u vatru" sopstveno dete

Autor: NEVENA JAKOVLJEVIĆ

Lifestyle

08.12.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zoran Musterović u intervjuu za Republiku dao je psihološku analizu slučaja.

UBISTVO VANJE IZ SKOPLJA MOGAO JE DA IZVRŠI SAMO JEDAN TIP LJUDI: Naš psiholog objašnjava zbog čega OTAC "baci u vatru" sopstveno dete

Foto: printscreen/N1, facebook

Vanja Gorčevska (Đorčevska) nestala je 27. novembra, a kasnije je utvrđeno da je devojčica mrtva. Iako je imala samo 14 godina to nije sprečilo one koji su odgovorni za njenu smrt da budu u samom činu surovi. Za njenu smrt osumnjičeno je petoro ljudi, među kojima je i njen otac Aleksandar. Prvoosumnjičeni u ovom slučaju je Ljupčo Palevski Palčo koji je pronađen u Turskoj, a Stefanu Dimkovskom koji je osumnjičen da je Palevskom pomogao i iz Beograda preko Bugarske ga prevozio u Tursku, produžen je pritvor zbog sumnje da može uticati na svedoke i lica koja imaju saznanja.

Pitanje koje muči javnost je ko su osobe umešane u otmicu i ubistvo Vanje i da li je motiv isključivo novčani ili postoje dublji slojevi koji stoje iza ovog užasnog čina. Policija je objavila da je Vanjin otac umešan u slučaj.

Psiholog Zoran Musterović osvrnuo se na pozadinu zločina i koristoljublja kao važnog motiva.

- U vremenu kojem živimo profit je nešto što se stavlja u prvi plan uspešnosti i lične afirmacije. Profit je drugo ime, za koristoljublje koje ga praktično legalizuje. To znači da smo najznačajniji sebi i nemamo brigu, osetljivost za drugog. To je činjenica. Preći tu tanku granicu nekad je pitanje zakona i uvek morala. Ogromne razlike u društvu kakvo je današnje svuda na svetu, generiše zavist i mržnju - rekao je psiholog u intervjuu za "Republiku", a onda se osvrnuo i na pojam mrženje i koristoljublja u psihologiji:

- Koristoljublje i mržnja su emocije koje su stare koliko i ljudi. Prisutne u svim vremenima i svim civilizacijama a svo vaspitanje je usmereno na prevazilaženje takvih emocija prema sebi ili drugima. Kad je koristoljublje vrlo izraženo kao potreba u nekoj situaciji, a udruži se sa mržnjom, kojoj obično prethodi frustracija, onda je vrlo opasna. Da bi dobila destruktivne razmere potrebno je i da postoji agresivnost, osvetoljubivost koji se akumulira u bliskim odnosima, jer je mržnja intenzivna samo kada smo lično veoma uključeni u neki odnos koji se nije ostvario na način na koji smo želeli. Postoje ljudi koji su skloni veoma intenzivnim emocijama, sreće, mržnje, a burno reaguju na sva osećanja i mogu vrlo impulsivno destruktivno reagovati - objasnio nam je on.

Foto: Shutterstock, Društvene mreže

U Vanjinu otmicu umešan je i njen otac Aleksandar

Osvrnuo se na zločin koji se dogodio i objasnio zašto i kako roditelj izloži dete opasnosti.

- Zločin kakav se desio je plod promišljanja i organizacije pa njega ne rade impulsivne osobe već one koja ne nosi emocionalni osvetoljubivi impuls. Mržnja prema bivšoj supruzi, dovodi takve ljude da manipulišu decom kako bi joj se osvetili, ali to nije pravilo u sličnim slučajevima kao ovde. Čini se da su se ovde udružili očeva afektivnost, povređenost, osvetoljubivost sa drugom, kriminogenom ličnošću koja je i ranije pokazivala svoju kriminogenu prirodu - objašnjava nam psiholog i tvrdi:

- Nijedna emocija sama po sebi nije destruktivna ili strana manje-više svakom čoveku, ali realizacija zavisi od više faktora tj. udružena sa drugim osobinama kao što su osvetoljubivost, agresivnost, bezobzirnost...Ovakve izuzetne zločine obično izvrše osobe koje su već afirmisale svoju destruktivnu prirodu.

U pogledu onoga što znamo o slučaju i ocu preminule Vanje, psiholog objašnjava kakve osobe izvrše zločin.

- Ovakve osobe često ispoljavaju agresivnost, osvetoljubivost i poziciju moći koju često bliske osobe navikavajući se na njih u izvesnom smislu minimalizuju ili negiraju pa iako budu "iznenađeni" pokaže se da su i ranije bili prisutni incidenti manjeg intenziteta, a koji je u jednom trenutku bio vrlo izražen, tj. kada se incident desio. Uvek je najbolje na početku reagovati kada incidentna situacija nema taj intenzitet i kada još može da se vlada situacijom - zaključuje on za naš portal.

Zabranjeno je kopiranje, reprodukovanje, preuzimanje, prenošenje, objavljivanje i distribuiranje bilo kog dela ili celog teksta bez prethodnog izričitog pismenog odobrenja redakcije Republika.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading