NAJVAŽNIJI OBIČAJ ZA MITROVDAN SVAKO MORA ISPOŠTOVATI VEĆ VEČERAS: Naši stari su ovo uvek radili, bitno je samo JEDNO

Autor: N.J.

Lifestyle

07.11.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju je peta najveća slava u Srbiji.

NAJVAŽNIJI OBIČAJ ZA MITROVDAN SVAKO MORA ISPOŠTOVATI VEĆ VEČERAS: Naši stari su ovo uvek radili, bitno je samo JEDNO

Foto: Shutterstock

Praznik Mitrovdan posvećen je Dimitriju Solunskom i obeležava se 8. novembra. Ovaj datum u kalendaru je obeležen crvenim slovom. Mitrovdan je "nepokretni" praznik, odnosno uvek se obeležava pomenutog datuma po gregorijanskom, a po julijanskom kalendaru (starom) 26. oktobra.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge srpske porodice, rodio se u grčkom gradu Solunu od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji dugo nisu mogli da imaju decu. U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. 

Solunski hrišćani Dimitrija su tajno sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva i proglašen je zaštitnikom grada Soluna. Po predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi.

I danas se veruje u lekovitost njegovih moštiju. Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije “bdeo nad svojim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća”.

Kao i za druge praznike, i ovaj ima svoje običaje i verovanja.

Foto: Republika

Običaji na Mitrovdan

Jedno od važnih verovanja na Mitrovdan

Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće jer ko tada ne bude u svom domu, taj će preko cele godine noćivati po tuđim kućama. Tu dolazimo do običaja koje bi svako morao večeras da ispoštuje. Trebalo bi da svako spava kod svoje kuće, jer u suprotnom tokom godine nećete imati mira.

Ne smete grditi decu

Veruje se da sutra ne smete grdite decu jer će onda biti nemirna tokom cele godine.

S obzirom na to da Mitrovdan pada u sredu, priprema se posna trpeza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading