SVETA PETKA DANAS NE OPRAŠTA JEDAN GREH: Veruje se da žene NIKAKO ne smeju da rade OVO ili će biti KAŽNJENE

Autor: N.J.

Lifestyle

27.10.2023

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nepisano "pravilo" posebno važi za žene.

SVETA PETKA DANAS NE OPRAŠTA JEDAN GREH: Veruje se da žene NIKAKO ne smeju da rade OVO ili će biti KAŽNJENE

Foto: shutterstock, YOUTUBE PRINTSCREEN / TELEVIZIJA LASER

Pravoslavni vernici danas slave Svetu Petku, ali crkva i kapela na Kalemegdanu bile su pune vernika i dan ranije. Danas se očekuje njih 5.000 - 6.000. Malo je svetaca koji se tako često javljaju ljudima u snovima kao Sveta Petka ili da se toliko naroda okupi u porti na dan slave, a mi, zapravo, o Svetoj Petki vrlo malo podataka imamo.

Jerej Sava Milin, docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu i sveštenik u Crkvi Ružice i kapeli Svete Petke rekao je za Srpski telegraf:

- Poznato je da je bila svetiteljka iz prelaza desetog na 11. vek, da je živela negde oko Carigrada i Soluna, da se mnogo podvizavala i molila, a o njenim podvizima, bitnom životu nikakvih bitnih podataka nemamo. A nju je Bog javno proslavio, evo, dan-danas, vekovima, kažite mi u Srbiji svetinju da se taj dan skupljaju 5.000 - 6.000 da proslavljaju, da stoje u redu po četiri-pet sati - ističe jerej Milin.

Foto: shutterstock, Wikipedia

Verovanje na Svetu Petku

Šta ne smemo raditi na današnji dan?

Veruje se da danas ne bi trebalo šiti i prati veš kao i raditi teške poslove, a nije dobro ni mesiti i to posebno važi za žene. Postoje i neka svedočenja o čudima Svete Petke, navodno ona kažnjava sve one koji ne poštuju pravila te rade na Svetu Nedelju.

Takođe, svi koji imaju neku vrstu zdravstvenih problema trebalo bi da se umiju na izvoru ili česmi u blizini hrama Svete Petke. Mlade devojke neka naberu cveće i ukrase kuću kako bi tokom cele godine vladao mir. Male deovojčice danas bi trebalo da nose nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading