MRVICE OD SLAVSKOG KOLAČA OBAVEZNO SAČUVAJTE: Sutra je SVETA PETKA, jednu stvar ne zaboravite da uradite jer vam OVO sledi!

Autor: M.O.

Lifestyle

26.10.2023

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavna crkva i vernici u petak, 27. oktobra, obeležavaju veliki praznik posvećen prepodobnoj mati Paraskevi.

MRVICE OD SLAVSKOG KOLAČA OBAVEZNO SAČUVAJTE: Sutra je SVETA PETKA, jednu stvar ne zaboravite da uradite jer vam OVO sledi!

Foto: shutterstock, Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – u narodu poznat kao Sveta Petka.

U našem narodu je veoma poštovana svetiteljka i smatra se zaštitnicom žena. Svetiteljka koja je pomagala bolesnima i simašnima, a vernici joj se obraćaju sa molitvom za pomoć i spas od bolesti i ostalih životnih nevolja. 

Republika

Foto: YOUTUBE PRINTSCREEN / TELEVIZIJA LASER

Sveta Petka

 

Njene mošti su prenošene mnogo puta, a na molbu kneginje Milice, počivale su i u Beogradu. Danas se u kapeli Svete Petke nalazi samo njen mali prst.

Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru Svete Petke, za čiju vodu se veruje da deluje isceljujuće na očne bolesti.

Od kolača koji je domaćica isekla, obavezno sačuvajte mrvice

Posle ponoći ih valja posuti po tavanu kuće ili pod krevete. Snovi koji se te noći sanjaju biće proročki, tvrdi tradicija. I dodaje da će devojke koje sačuvaju mrvice, pošto su pojele parčence hleba namenjenog Svetoj Petki, te noći videti i svoju sudbinu, i budućeg muža u snu.

Brz recept za slavski kolač: 

  • 600 gr brasna za kolac
  • 400 ml mlake vode
  • 30 gr svezeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 1 kasisica soli

Osnovno testo za slavski kolac je hlebno.

Paketić svežeg kvasca razmutiti u solji mlake vode, dodati kašičicu šećera i malo brašna i ostaviti da nadođe.

Kad nadođe, zamesiti testo sa 600gr brašna, malo osvešene vodice, uljem i kašičicom soli. Mesiti testo sa dodavanjem brasna dok ne postane glatko i puno plikova. Voditi računa da testo ne bude tvrdo.

Ostavite na toplom mestu da naraste.

Narasli hleb opet premesiti i staviti u dublju šerpu prečnika 24 cm prethodno podmazanu uljem i posutu brašnom.

Kad naraste ukrasavati, a mesta na koja stavljate ukrase malo kvasite vodom i utiskujte ukrase.
Peci na 200 stepeni oko 45 min.

Umesite sami slavski kolač , nemojte ga kupovati i neka vam i taj dan bude praznik u kući.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading