SPAS STIŽE OD ŽENE U CRNOM: Čuda Svete Petke

Autor:

Vesti

30.08.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Telo Prepodobne mati Paraskeve, iako je godinama bilo zakopano, nije istrulilo.

SPAS STIŽE OD ŽENE U CRNOM: Čuda Svete Petke

Foto: ST/N.MANDIĆ

Čudesna viđenja Svete Petke (Prepodobna mati Paraskeva, koju praznujemo 27. oktobra) dešavaju se i danas. Svetiteljka pomaže u bolesti i nevolji, ali i opominje one koji greše. Mnogima je, pričaju, spasla život i izvela ih na pravi put vere, a poznato je da je kult Svete Petke veoma razvijen u srpskom narodu. Mnoge naše porodice slave je kao krsnu slavu, a njenom imenu su posvećeni i mnogobrojni srpski hramovi.

Ono što je posebno zanimljivo, a što predstavlja i jedno od najvećih čuda, jeste činjenica da njeno telo, koje je godinama bilo zakopano u zemlji, nije istrulilo.

Objavljujemo tek nekoliko od velikog broja čuda koja se vezuju za Svetu Petku.

Republika

Foto: ST/N.MANDIĆ

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu

Vatra se sama ugasila

Vandali su nadomak Novog Pazara, u selu Lukocrevu, pokušali da zapale pomoćni objekat srednjovekovnog manastira Svete Varvare u obnovi. Oni su, pokušavajući da izazovu požar, zapalili ikonu Svete Petke, ali se vatra sama od sebe ugasila. Ovo se dogodilo 25. oktobra, dve noći uoči Svete Petke.

Postao nevidljiv za Nemce

Oficir JNA je zatečen na kolenima na podu beogradske kapelice, udubljene u steni ispod zidina kalemegdanske tvrđave. Kada ga je neko od vernika upitao kako on, kao vojno lice, tako slobodno ispoljava verska osećanja uprkos partiji koja to zabranjuje, on je odgovorio: "Ova crkvica mi je spasla život."

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu

- Za vreme Drugog svetskog rata u blizini me je napala nemačka patrola. Gonili su me s policijskim psima. Spas sam potražio u ovoj pećinici-crkvici, koja tada nije imala ni vrata koja bi me mogla zaštititi od pasa. Utrčao sam u crkvicu, očekujući da će psi ući i rastrgnuti me pre dolaska patrole. Međutim, psi su stigli i lajali, ali nisu prelazili praga. Utom su stigli i policajci i jedan od njih je kročio unutra s pištoljem i baterijom. U tom trenutku stvorila se ispred mene neka žena u crnom, stala je i raširila svoj plašt da me zakloni. Vojnik je šarao baterijom i preko mene i preko svih zidova i uglova kapelice, međutim, nije me video. Bio sam za njega nevidljiv - ispričao je oficir.

Zamenila se s detetom, da joj dete ne bi stradalo

Neobična je i zanimljiva priča iz sela Vitanovac kod Kraljeva. Domaćica je izašla na put da sačeka autobus kojim je trebalo da stigne njen muž, da mu rukom mahne da ne izlazi iz autobusa nigde u selu, već da požuri kući zbog neke obaveze. Bio je praznik. Čekajući autobus, desi se da na nju naleti kombi, odbaci je u stranu i ona ostane da leži u nesvesti.

Republika

Foto: ST/N.MANDIĆ

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu

Osvestila se u bolnici, baš kada je primala injekciju. Posle odlaska bolničarke, ostade žena u crnom pored kreveta.

- Trebalo je dete da ti strada, ali ti si ga zamenila. Nemoj da tužiš vozača koji te je pregazio. Kad ozdraviš, idi u Crkvu Svete Petke i upali sveću... Zašto si radila na petak? I zašto uopšte radiš nedeljom - rečeno joj je u priviđenju.

Kad je utonula u san, bolesnica je videla unutrašnjost Crkve Svete Petke i raspored ikona na zidu.

Devojka izlečena od leukemije

Slučaj studentkinje muzičke akademije, koja je bila bolesna od leukemije, opisan je u monografiji "Sveta Petka - slava srpska i zaštita vernih".

- Posle mnogo napora lekari su rekli da nemaju više šta da preduzmu. Tada su roditelji, skrhani bolom, pohitali čudesnom lekaru, moštima Prepodobne mati Paraskeve u gradu Jaši, s jakom verom, s molitvama i suzama, da im isceli ćerku. Tokom dva meseca sveštenici Saborne crkve i roditelji zajedno s ćerkom molili su se Bogu i Prepodobnoj za isceljenje. Nakon revnosnih molitvi devojka je potpuno isceljena od leukemije, tako da su se čudili svi lekari, a početkom sledeće godine vratila se na akademiju, na predavanja - navedeno je u monografiji.

Republika

Foto: ST/N.PANČIĆ

Blagosiljanje vernika

Spasen, a bio na ivici smrti

Jednom sam bio na ivici smrti, već su me bili otpisali. U tom trenutku jedina želja mi je bila da ozdravim, a znao sam da to ne mogu drugačije nego kroz pomoć od Boga, ispričao je 2014. Miodrag Todorović iz Beograda.

- Pošto sam bio u jako lošem stanju, želeo sam da dobijem vodu Svete Petke. Te noći, kada sam bio u šok-sobi, lekari su rekli da je verovatnoća 99 odsto da ću umreti. Došlo je deset sati noću, a ja sam sve vreme razmišljao kad će doći neko da mu kažem šta mi treba. Došao je doktor posle nekog vremena, pitao da li može nešto da mi donese, šta mi je potrebno i tražio sam mu vodu Svete Petke. Rekao mi je "Dobro, doneću ja to sutra", na šta sam mu rekao da molim da to uradi te večeri. Inače, imao sam i sepsu i bilo je samo pitanje momenta kad ću umreti. Ujutru, kada mi je brat doneo vodu, pomislio sam: "Želim da popijem ovu vodu, pa nek umrem." Drugi dan sam već živnuo i stanje je počelo da mi se popravlja. U međuvremenu sam se iskreno molio - opisao je Miodrag.

Voda koja leči svaku ranu

Širom Srbije nalazi se veliki broj izvora koji su posvećeni mati Paraskevi, a jedan od njih nalazi se u selu Vinča nadomak Topole. Za njega se veruje da je lekovit. Ljudi dolaze da se pomole i uzmu vodu, verujući da će im zalečiti rane i zaštiti ih od bolesti. Davne 1935. ovaj izvor je obeležen kamenom pločom. Prema verovanju, meštanin ovog sela je bio u seči drva i posekao je nogu. Potom je oprao ranu na izvoru ovom vodom i kad je stigao kući, rane više nije bilo.

Republika

Foto: ST/N.PANČIĆ

Paljenje sveća

Kapelica uz crkvu u selu Stubal

U kapelici uz crkvu Manastira svete Petke u selu Stubal, kod Vrnjačke Banje, u kojoj se čuvaju jastučnica i pokrov ove svetiteljke, nalazi se stub, za koji mnogi veruju da je čudotvoran. U kapeli se, naime, čuva deo oltara za koji se smatra da je pripadao nekoj drevnoj crkvici, po svemu sudeći od trošnog materijala, jer ni u temeljima nisu sačuvani njeni tragovi, od koje je jedino on ostao. Vlasnik livade bio je izvesni Arsenije, oženjen 1875. udovicom Rumenom, koja je imala sina Tihomira. Narod se redovno, uz molitve, okupljao oko tog kamena, što je Arseniju smetalo. Odlučio je da kamen izvadi i baci ga u potok. Međutim, vrativši se kući, video je pastorka teško bolesnog. Uplašen, pokajao se i vratio kamen na mesto i mladić je odmah ozdravio.

Molitva Svetoj Petki

Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta nedeljo,

oprosti nam ako smo što pogrešili.

Pomozi mi i sačuvaj me Bože od

tuđe bede neviđene, sačuvaj me od rđavih misli.

Pomozi, sutrašnji danče, daj Bože zdravlje, dobro

da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje.

Daj Bože zdravlje, sreću i napredak

i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading