ŠTA SE RADI SA SVEĆOM NAKON SLAVE? Mnogi ne znaju da postoje DVE ISPRAVNE MOGUĆNOSTI

Autor: N.J.

Lifestyle

01.11.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine tokom sezone slava vodi se rasprava oko istih stvari.

ŠTA SE RADI SA SVEĆOM NAKON SLAVE? Mnogi ne znaju da postoje DVE ISPRAVNE MOGUĆNOSTI

Foto: Shutterstock

Srbi širom zemlje obeležavaju svoju slavu kao jedinstven i nezamenljiv praznik koji donosi radost i mir. Jedan od ključnih elemenata ovog svečanog dana je svakako slavska sveća, koja svojim plamenom osvetljava domaćinski sto. 

Mnogi razmišljaju šta bi trebalo da urade sa slavskom svećom kada slava prođe. Takođe, neki ne znaju kako je pravilno ugasiti sveću i šta bi trebalo ispoštovati.


Naime, prema rečima stručnjaka, upotreba sveće od pravog voska donosi niz prednosti. Pravi vosak se sporije topi i ravnomerno sagoreva, što znači da će vaša slavska sveća trajati duže i pružiti vam neprekidnu svetlost tokom čitavog slavskog rituala. Iako dužina sveće zavisi od novca koji ćete dati, najčešće se u crkvenim prodavnicama mogu naći sveće dužine od 50 do 60 centimetara, koje se češće koriste.

Foto: shutterstock

Posna slavska trpeza

Postoji i običaj da se na sveću zalepi slika sveca zaštitnika, ali ne praktikuju to baš svi.

Uglavnom sveća se pali pre nego što se seče kolač. Pre paljenja sveće potrebno je da se prekrstite i pomolite, a onda i da je poljubite.

Slavska sveća goreće tokom celog dana, a onda uveče kada je gasite, domaćin kuće se prekrsti, uzme čašu u kojoj je vino, sipa malo vina uz fitilj i tako će je ugasiti.

Neki tu istu sveću pale i tokom molitvi u porodici što nije pogrešno, dok je drugi čuvaju i pre naredne slave nose u crkvu da zapale dok ne počne liturgija. Ni to nije greška takođe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading