NEOPROSTIVI GRESI NA DAN SLAVE: Ovo je strogo ZABRANJENO raditi ako ste pravi SRBI

Autor: N.J.

Lifestyle

02.11.2023

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smatra se da ovo treba izbegavati.

NEOPROSTIVI GRESI NA DAN SLAVE: Ovo je strogo ZABRANJENO raditi ako ste pravi SRBI

Foto: shutterstock

Kako da slavski kolač ne puca

Veliki broj ljudi u Srbiji slavi slavu, ali ipak mnogi to ne rade pravilno. Pre nego što se započne slavlje, sveštenik sveti vodicu kako bi obeležio svetitelja. Ovo je trenutak koji označava početak svetog rituala. 

Četiri stvari su potrebne za slavu: sveća, žito, vino i kolač.

Srbi širom zemlje obeležavaju svoju slavu kao jedinstven i nezamenljiv praznik koji donosi radost i mir. Jedan od ključnih elemenata ovog svečanog dana je svakako slavska sveća, koja svojim plamenom osvetljava domaćinski sto. 

Mnogi razmišljaju šta bi trebalo da urade sa slavskom svećom kada slava prođe. Takođe, neki ne znaju kako je pravilno ugasiti sveću i šta bi trebalo ispoštovati. Naime, prema rečima stručnjaka, upotreba sveće od pravog voska donosi niz prednosti. Pravi vosak se sporije topi i ravnomerno sagoreva, što znači da će vaša slavska sveća trajati duže i pružiti vam neprekidnu svetlost tokom čitavog slavskog rituala. Iako dužina sveće zavisi od novca koji ćete dati, najčešće se u crkvenim prodavnicama mogu naći sveće dužine od 50 do 60 centimetara, koje se češće koriste. 

Foto: Shutterstock

Kako se slavi slava

Uglavnom sveća se pali pre nego što se seče kolač. Pre paljenja sveće potrebno je da se prekrstite i pomolite, a onda i da je poljubite.

Slavska sveća goreće tokom celog dana, a onda uveče kada je gasite, domaćin kuće se prekrsti, uzme čašu u kojoj je vino, sipa malo vina uz fitilj i tako će je ugasiti. Neki tu istu sveću pale i tokom molitvi u porodici što nije pogrešno, dok je drugi čuvaju i pre naredne slave nose u crkvu da zapale dok ne počne liturgija. Ni to nije greška takođe.

Šta se ne radi na dan slave?

- ako slava pada na posni dan, nikako se ne sprema mrsno jelo

- tog dana ne treba ništa raditi po kući

- ne valja da se svađate sa porodicom

- trebalo bi svi iz kuće da budete na okupu

- ne slavi se dupla slava; na primer ženinu slavu jer to nije po duhovnom poretku

- slavu treba slaviti u kući jer je to porodični duhovni praznik, ne u kafani i slično

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading