"NEMOJ ISPOD MERDEVINA, A HLEB ČUVAJ U KESI": Ograničeni stavovi koje vučemo iz JUGOSLAVIJE

Autor:

Lifestyle

12.10.2023

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda mnogi neće biti u saglasnosti, ali sigurno da neke stavove vučemo iz tog perioda.

"NEMOJ ISPOD MERDEVINA, A HLEB ČUVAJ U KESI": Ograničeni stavovi koje vučemo iz JUGOSLAVIJE

Foto: shutterstock

Ne možemo reći da nas sledeće stvari sprečavaju da napredujemo, ali zasigurno da su nam ostale kao navika i danas ih praktikujemo. Bilo da je reč o ritualima, rutinama i slično, zasigurno da ste bar nekada i vi našli u ovim situacijama.

1. Ne prolazi ispod merdevina, nemoj da ti crna mačka pređe put

Nerazumna verovanja ili sujeverja i danas su prisutna među srpskim narodom. Mnogi ih poštuju da im se ne bi dogodilo nešto loše, u šta i sami veruju. Zato, kada crna mačka pređe put, devet koraka unazad je obavezno, dok mnogi misle da je razbijeno ogledalo sedam godina nesreće.

Slično važi i za prolazak ispod merdevine, a to je verovanje koje postoji vekovima. Zašto se to smatra lošim potezom? Neki veruju da tako izazivate sudbinu.

Foto: pixabay.com

Šta znači kada crna mačka pređe put

2. Hleb u kesi

Jedna od stvari koja nas vuče godinama unazad je čuvanje hleba u kesi, a onda u posudi gde se odlaže samo hleb. Sve to zajedno sklanja se na tamno mesto. Ova navika u vezi je sa onim mišljenjem "zatrebaće" i "ništa se ne baca". Čini se da se ovakvim izrazima pripremamo za nešto loše ili ne očekujemo pozitivne ishode u budućnosti. Čuvanje hleba u kesi godinama unazad je prisutno, a sve što je bajato se ne baca. Daje se uglavnom životinjama ili se od bajatog hleba pripremaju prženice.

3. Stare stvari se ne bacaju

U vreme bivše Jugoslavije štednja je izuzetno važna i ništa se nije tek tako bacalo. Sve što i jeste za bacanje pronalazila mu se nova primena. Pa tako, mlađa sestra često je nosila odeću starijeg brata, bez obzira na to što je muška. Ta praksa bila je izuzetno ekonomična zbog čega se verovatno i danas koristi, ali ređe. 

Odeća koja je stara, pocepana ili pohabana nastavlja da se upotrebljava često kao krpa za čišćenje. Sve je moguće popraviti, zakrpiti ili od starog napraviti novo. Isto važi i za kućne aparate i mnoge druge gde se pristupa pravilom "ugasi pa upali, radiće".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading