PET NAJČEŠĆIH GREŠAKA KOJE PRAVITE KAD PERETE KOSU: Jedna je POSEBNO POGUBNA za lepotu i zdravlje! (FOTO)

Autor:

Lifestyle

12.10.2023

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nepravilno tretiranje kose prilikom pranja može da bude opasno, upozoravaju stručnjaci.

PET NAJČEŠĆIH GREŠAKA KOJE PRAVITE KAD PERETE KOSU: Jedna je POSEBNO POGUBNA za lepotu i zdravlje! (FOTO)

Foto: shutterstock

Najčešće greške

Većina nas ima rutinu pranja kose koje se slepo pridržava, često i ne sluteći da neki potezi koje pravimo pod tušem mogu da budu krivci za loš izgled vlasi.

Jedna od glavnih grešaka koju većina pravi je korišćenje noktiju za čišćenje vlasišta. Ovakav način pranja kose može da iritira kožu glave i izazove ljuštenje, upozorava dermatolog Sendi Džonson za Healthy.

Kad negde žurite, možda ćete biti u iskušenju da ne pokvasite kosu dovoljno pre nego što na nju nanesete šampon.

Još jedna greška je nedovoljno ispiranje pene kako biste što pre naneli balzam. Obe greške mogu da dovedu do oštećenja kose, upozoravaju stručnjaci.

Republika

Foto: shutterstock

Nepravilno održavanje higijene kose loše utiče na njen kvalitet

- Uverite se da je vaša kosa dovoljno mokra pre nego što na nju nanesete šampon koji je napraviti bogatu penu – kaže kozmetolog Kasandra Olivija, prenosio Newsbeast.

Prema njenim rečima, trebalo bi stajati ispod tuša minut ili dva i pustiti vodu da dobro natopi kosu, pa tek onda naneti šampon.

Koliko puta bi trebalo naneti šampon?

Ukoliko perete kosu svakog dana, dermatolozi upozoravaju da ne bi trebalo da stavljate šampon dva puta tokom jednog pranja, jer rizikujete da isušite i vlasi i kožu glave.

Ako, pak, perete kosu jednom ili dva puta nedeljno, dvostruko šamponiranje je obavezno.

I kao što je potrebno da izdvojite minut ili dva da biste dobro natopili kosu pre pranja, tako je važno da isto toliko vremena provedete ispirajući kosu od šampona, a potom i od balzama. U suprotnom, nakupljanje proizvoda može da rezultuje začepljenjem pora i pojavom svraba.

BONUS VIDEO:

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading