ZBOG ČEGA SU DECA ISTIH RODITELJA TOLIKO RAZLIČITA? Doktor kojeg Đokovići OBOŽAVAJU otkriva šta je pravi razlog i kako da se postavite

Autor: N.J.

Lifestyle

16.09.2023

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekar Gabor Mate osvrnuo se na jedan bitan aspekt roditeljstva.

ZBOG ČEGA SU DECA ISTIH RODITELJA TOLIKO RAZLIČITA? Doktor kojeg Đokovići OBOŽAVAJU otkriva šta je pravi razlog i kako da se postavite

Foto: Youtube/Inside Serene

Lekar Gabor Mate je veliki stručnjak a život je posvetio proučavanju metoda vaspitanja, roditeljstva, najboljem načinu da se pristupi detetu kada ima neki problem i slično. Na temu roditeljstva napisao je dela koja su postali bestseleri. Jedna od tema koju je obradio je i kako su deca od istih roditelja toliko različita.

Sve intrigira pitanje da li nas kao ljude pre određuje vaspitanje ili pak inteligencija. Deca imaju svoju urođenu ličnost. Tačno je da iako su dvoje dece brat i sestra, imaju iste roditelje, nekada ispadnu potpuno različita.

Doktor objašnjava da ne čini samo ličnost razliku između dvoje dece.

- Ne postoje deca koja su odgajana u istoj porodici - rekao je Mate Daliji Kurc, voditeljki podkasta "Live and Help Live“.

- Ne postoji dvoje dece koja imaju iste roditelje.

Foto: Youtube/Inside Serene

Doktor objašnjava

Pitao je voditeljku da li ima braću ili sestre, rekla je da ima. Konstatuje da oni "nisu odgajani u istoj porodici".

- Ne samo to, kada su roditelji dobili vas, a već su imali vašu mlađu braću i sestre, možda su bili u različitoj fazi svog ličnog razvoja, ili u drugačijoj fazi svog odnosa, ili u drugačijem ekonomskom položaju - rekao je i dodao:

- Još važnije, po temperamentnu je svako dete drugačije i to znači da evocira drugi deo roditelja. Dakle, čak i ako roditelj voli svoju decu podjednako - što ne dovodim u pitanje – neće odgovoriti detetu na isti način. Dete neće izazvati iste odgovore od roditelja. Dakle, deca nemaju dva ista roditelja.

Kako se roditelji menjaju, tako se menjaju i deca. Ne možete da odgajate dete na potpuno isti način kao na primer najmlađe ili najstarije. Deca su različita, a različita deca reaguju različito. Svako dete ima svoje jedinstvene potrebe i tome se moramo prilogoditi. Doktor ističe nešto još bitnije.

Foto: Profimedia

Novak sa ćerkom Tarom

Različita deca otkrivaju naše različite delove. On je to ovako objasnio.

- Ne postoje deca koja se odgajaju u istoj porodici. Nema dvoje dece sa istim roditeljima.

Mudre reči koje treba prihvatiti bilo da ste roditelj više od jednog deteta ili i sami imate braću i sestre, prenosi "Stil".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading