VERUJE SE DA KO POLOMI GRANU OVOG DRVETA UMIRE ZA GODINU DANA: Donosi nesreću, a mnogi ga sade tik pored kuće!

Autor: N.J.

Lifestyle

17.08.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nekim tradicijama je sveto drvo, u drugim simbol nesreće.

VERUJE SE DA KO POLOMI GRANU OVOG DRVETA UMIRE ZA GODINU DANA: Donosi nesreću, a mnogi ga sade tik pored kuće!

Foto: Unsplash/ Jonathan Cooper

Terasa, roštilj i drvo iza

U našem narodu imamo brojna verovanja. Srpska sujeverja zaista su jedna od zanimljivijih. Mačku povezujemo sa nesrećom, ogledalo sa gubitkom, a hleb sa pehom. Srpska sujeverja su mnogobrojna, uglavnom se odnose na svakodnevni život, a postoje i ona koja se tiču hrane. 

Jedno od najpopularnijih sujeverja je o gorpeomenutoj crnoj mački. Ako ona pređe put, smatra se da to donosi nesreću. Nikada nije precizirano koju vrstu nesreće. Potpuno suprotno crnoj mački je crni pas. Ako vam crni pas pređe put, to je sreća.

Ipak, u ovom slučaju reč je o sujeverju koje se tiče bagrema. Inače, bagrem je u narodu poznat kao odličan način za otklanjanje bola u grlu, pomoći kod čira na želucu, reume, glavobolje, gripa...Priprema se čaj od bagrema i tako se konzumira. Takođe, mnogo je bitno da se ova biljka sprema u konsultaciji sa lekarom te je najbolje koristiti samo cvetove, prenosi "Bonapetit.rs".

Foto: Unsplash/ Clay Banks

Biljke na terasi

Ipak, kada je zasadi pored kuće mnogi veruju da ovo drvo donosi nesreću. Zašto? To su objasnili rasadničari i zaista je logično.

Žile bagrema probiće se horizontalno u zemlji, a svuda će nići novi izdanci. U praksi, vi zasadite jedno drvo, a dobijete čitavu šumu. Prednost je što dobro podnosi sušna zemljišta i može opstati. Nomadska plemena toliko su cenila drvo bagrema da su verovali ko mu polomi granu umreće za manje od godinu dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading