MA OVO JE BOLESNO! MUŠKARAC DOJI BEBU I BRANI SE OVAKO: Evo šta se nalazi u "muškom mleku" i zbog čega nije bezbedno za novorođenče

Autor:

Lifestyle

07.07.2023

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kažu da je bitna namera, zato da li ovde cilj opravdava sredstvo?

MA OVO JE BOLESNO! MUŠKARAC DOJI BEBU I BRANI SE OVAKO: Evo šta se nalazi u "muškom mleku" i zbog čega nije bezbedno za novorođenče

Foto: Facebook

Mika

Trans žena Mika Minio Pauelo rođena je kao muškarac ali se identifikuje kao žena. Ona je pokazala kako doji svoju bebu u autobusu uz opis:

- I tras žene mogu da doje.

Inače, njen opis je odgovor na raniju raspravu jer se prošlog meseca pojavila studija koja govori o krizi troškova. Tada je komentarisala da je teško biti mama jer je sve poskupelo. Feministkinje su tada stale protiv Mike i tvrdile da ona ne može biti "mama" jer je rođena kao muškarac.

Drugi su istakli seksizam u ideji da je nošenje suknje i zauzetost u kuhinji ono što nekoga čini majkom, a ne čin trudnoće i rađanja deteta. Mnogo je ljudi na društvenim mrežama istaklo dvostruke standarde trans žena koje koriste reč "mama", dok u isto vreme službena literatura NHS - a za porodilje svodi biološke žene na "porodilje" ili "osobe koje imaju grlić materice".

Foto: Shutterstock

Majka doji bebu

Dakle, šta je istina? Može li biološki muškarac dojiti bebu proizvodeći mleko iz svojih bradavica?

Kompleksan odgovor je da i ne.

Štaviše, uopšte nije jasno šta se još nalazi u "mleku" trans žena. Budući da će trans žene verovatno uzimati druge lekove na recept kao deo svoje tranzicije, poput antiandrogena za smanjenje proizvodnje testosterona te estrogena i progesterona koji im pomažu stvoriti manje "muževni" izgled, kritičari kažu da mleko nije potencijalno sigurno za novorođenče ili bi ga u najmanju ruku trebalo rigorozno testirati.

Sve do nedavno, naravno, ideja da malu bebu doji biološki muškarac smatrala bi se prilično bizarnom, a istina je da postoji malo istraživanja o muškom "mleku".

Teško je doći do brojki - postoji desetak zabeleženih slučajeva izazvane laktacije kod rođenih muškaraca, a smatra se da brojke rastu u poslednje dve godine.

Godine 2020. 34 odsto zdravstvenih radnika koji su učestvovali na događaju o zdravlju transrodnih osoba reklo je da su se susreli s trans ženama koje su izrazile interes za podsticanje laktacije, a 91 odsto njih smatralo je da postoji potreba za specijalizovanim medicinskim protokolima za trans žene koje žele dojiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading