KUPUS DIJETA DAJE NAJBOLJE REZULTATE: Za sedam dana možete smršati do 7 KILOGRAMA bez gladovanja, ovo su iskustva

Autor: N.J.

Lifestyle

16.06.2023

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priprema je jednostavna, a rezultati su fanstastični!

KUPUS DIJETA DAJE NAJBOLJE REZULTATE: Za sedam dana možete smršati do 7 KILOGRAMA bez gladovanja, ovo su iskustva

Foto: pexels.com

Ovo nije neka novija dijeta već je postala popularna pedesetih godina prošlog veka. Koristi se kao neka vrsta za detoks organizma.

Skuvati supu od sledećeg povrća:

5 velikih glavica luka

2 zelene paprike

1 ili 2 konzerve celog paradajza (ili 1 - 2 veća sveža paradajza ili 2 decilitra kuvanog paradajza - domaćeg ili kupovnog)

Svežanj celera

Jedna srednja šargarepa

Velika glavica kupusa (slatkog, svežeg)

Po 1 kašika sledećih žitarica i mahunarki: sočivo, pšenica, ječam i suvi grašak

Foto: pixabay.com

Narendan svež kupus

Prvo je potrebno propržiti sitno iseckan luk na maslinovom ulju, dok ne omekša. Nakon toga dodati ostalo povrće, osim kupusa. Posoliti, pobiberiti, staviti peršun i po želji može i ljute papričice. Zaliti vodom da ogrezne i kuvati dok povrće ne omekša.

Iseckani kupus dodajete tek kada svo ostalo povrće (i mahunarke i žitarice, ukoliko ste ih dodavali) omekša, jer je njega potrebno najkraće kuvati. Kupus se najkraće kuva kako bi zadržao što više hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. Tako ćete uz ovu supu pored odličnih rezultata u vidu manjka kilograma dobiti i porciju zdravlja. Tokom kuvanja koristite što manje soli, a nakon kuvanja ne dodajte. Drugi začini su prihvatljivi. Takođe, ne dodajte povrće koje ima skrob kao krompir ili batat.

Upotreba

Ova supa se može jesti kad god osećate glad i koliko god želite. Neki pobornici dijete sa kupus supom kažu: što više jedeš više mršaviš. Uz ovu supu ide i sledeći raspored ostalih obroka po danima. Morate se pridržavati i ostatka jelovnika. Takođe, dok traje dijeta ne jedete slatkiše, grickalice i brzu hranu. Isto, bez alkoholnih pića, a ako ste pili nešto alokoholno počnite sa dijetom tek 24 sata kasnije.

Foto: Unsplash / Pablo Merchán Montes

Žena jede obrok u restoranu

Prvi dan

Voće osim banana. Lubenice i dinje imaju najmanje kalorija od ostalog voća. Dakle, jede se samo supa i voće. Za piće može nezaslađen čaj, nezaslađena crna kafa i/ili voda.

Drugi dan

Svo povrće - količina nije ograničena – bitno da niste gladni. Pokušajte da jedete lisnato povrće, a izbegavajte boraniju, grašak, kukuruz... Za večeru može veliki pečeni krompir na maslacu. Obavezno bez voća. Ne zaboravite da jedete i supu. Minimum jednom dnevno.

Treći dan

Jedite supu, voće i povrće koliko želite, ali nikako pečeni krompir. Ako ste se pridržavali gornjih uputstava za ova tri dana trebalo bi da ste 2 - 3 kilograma lakši.

Četvrti dan

Pojedite do 3 banane u toku dana, supu, i pijte nemasno mleko koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljenih hidrata, a mleko neophodnog kalcijuma. Supa je obavezna.

Foto: pexels.com

Priprema zdravog obroka

Peti dan

Govedina i paradajz. Možete pojesti 300 - 600 grama govedine i do 6 paradajza. Pokušajte da popijete 6 - 8 čaša vode u toku dana u cilju ispiranja viška mokraćne kiseline iz organizma. Bar jedan tanjir supe je obavezan.

Šesti dan

Kupus dijeta šestog dana izgleda ovako: Govedina i povrće. Možete da jedete koliko želite govedine i povrća. Naravno i supu.

Sedmi dan

Integralni pirinač i povrće. Pijte nezaslađen voćni sok. Možete da jedete koliko hoćete pirinča i povrća. Supa je obavezna. Trebalo bi da ste do sada izgubili između četiri i sedam kilograma. Ako ste izgubili više od sedam napravite pauzu otprilike sedam do deset dana, a onda možete krenuti ispočetka.

Foto: Shutterstock

Pranje povrća

Iskustva sa kupus dijetom

- Sa kupus dijetom sam smšala 4 kilograma za sedam dana. Nisam se baš svega pridržavala (ne volim govedinu pa sam jela piletinu, a i za voćni dan sam jela dosta banana), ipak sam prezadovoljna. Kupus dijeta će mi ostati kao dijeta broj jedan svaki put kada se pojavi višak kilograma - Desa iz Beograda.

- Kupus dijeta je moja omiljena dijeta jer pored nje ne moram da brinem šta jedem i koliko jedem. Jednostavno, ako vaga kaže da sam preterala a naravno i odeća – eto mene sedam dana na supi od kupusa i – moja linija je za kratko vreme upravo onakva kakva treba da bude - ističe Slavica.

- Recept za supu od kupusa dobila sam od prijateljice pre par godina uz napomenu da će mi rešiti problem viška težine koji je nastao posle porođaja. Moram da priznam da sam bila malo skeptična, ali kupus dijeta se pokazala kao pun pogodak Svih 16 kilograma viška su jednostavno nestali posle 4 ciklusa ove dijete i konačno sam bila ona stara! Topla preporuka za kupus dijetu! - Renata.

- Radila sam kao novinar u redakciji i taj posao je zahtevao sate i sate sedenja, rada na računaru, telefoniranja. Posle posla sam uglavnom bila slomljena bez energije za bilo kakvo vežbanje. A kilogrami su se samo lepili tako da sam sa 26 godina stigla do brojke od 90 što je previše na moju visinu od 164 cm. Onda je koleginica počela da drži dijetu sa kupusom i pozvala me je da joj se pridružim. Kako ono kažu – nisam imala šta da izgubim osim kilograma pa sam prihvatila poziv. Prvi ciklus me je oduševio: Izgubila sam 7 kilograma! Onda smo napravile pauzu nedelju dana i za to vreme se vratilo nekih dva kilograma a onda ponovo. Posle 6 ciklusa moja težina je bila 62 kilograma a ja srećna i zadovoljna i najzad sam mogla da vežbam! Kupus dijeta je za mene napravila čudo i uvek joj se vraćam posle perioda preterivanja sa hranom - poručuje Radmila.

- Ne volim nešto baš kupus, ali kada sam video koliko je moj brat smršao na kupus dijeti – i ja sam mu se pridružio. Imao sam 20 kilograma viška i sve je to otišlo za dva meseca. Kupus dijeta je zakon! - napominje Nenad.

- Kupus dijeta je prva dijeta koju preporučujem prijateljicama kada me pitaju za savet kako da smršaju. Mršavljenje sa ovom dijetom je brzo i jednostavno, a posle nje se čovek oseća lako - kaže Mirjana iz Novog Sada.

Foto: Shutterstock

Zadovoljna devojka pokazuje rezultate

Kako uopšte radi kupus dijeta

Pre svega mora se reći da je kupus prava riznica vitamina i minerala. Obiluje vitaminom K, zatim vitaminom C, vitaminom A, B1, B2… a od minerala magnezijumom, kalcijumom, fosforom i cinkom. Ipak, svi botaničari izdvajaju vitamin K kao nosioc najvećih zdravstvenih blagodeti ovog povrća. Naime, ovaj vitamin učestvuje u zgrušavanju krvi i razvoju kostiju i jako je bitan za pravilan rast i razvoj. Kupus utiče na smanjenje lošeg holesterola, jer on apsorbuje masnoću iz hrane. Samim tim on je pogodan i za ishranu koja pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje, kao i lečenje anemije. Pomaže kod problema sa crevima i varenjem, ali ovoga puta potreban je svež sok od kupusa koji se pije, ali je važno da potražite savet naturopate.

Takođe, pomenuti sok povoljno utiče na želudac i preventivno na nastanak gastritisa i čira. Bogat je antioksidansima i štiti mozak od starenja.

Recept za sok od kupusa

Isecite svež kupus u sokovniku, a može se koristiti i običan, ali i crveni kupus i nema potrebe da dodajete vodu. Slobodno možete dodati neko drugo povrće, kao što je šargarepa. Ako vam se ne sviđa miris i ukus ovog soka, možete mu dodati sveže ceđeni sok od jabuke, kako bi ukus bio prijatniji.

Zavisno od vaših potreba, u konsultaciji sa stručnjakom ćete dobiti raspored po kom treba da pijete sok od kupusa. Ali obično ako se koristi kao lek za želudac pije se 3 puta na dan, pre jela, po 1 decilitar.

Foto: pixabay.com

Merenje obima

Koja vrsta kupusa je najbolja?

Kod nas je najpopularniji običan beli kupus, ali ljudi imaju običaj da koriste i crveni. Dokazano je da crveni kupus sadrži više vitamina C od belog kupusa, kao i više antioksidanata.

Za šta je još dobar kupus?

- Za anemiju (jesti sirov ili kuvan na pari ili da svakog dana popiju po dve čaše soka od kupusa)

- Za bronhitis (napitak od kuvanog mleka i kupusa. Potrebno je skuvati nekoliko listova svežeg kupusa u šolji mleka i piti topao napitak)

- List kupusa za upale i natečenost prilikom povrede zglobova

Kupus dijeta: Obratite pažnju na sledeće

Supu kuvati tačno po receptu i paziti da se kupus ne prekuva… jer onda možete reći ćao hranljivim materijama (ipak, kupus dijeta neće trpeti zbog ove greške) i posle jednog ciklusa, obavezno napravite pauzu sedam do deset dana.

Takođe osobe koje imaju problem sa štitastom žlezdom, trebalo bi da izbegavaju kupus jer on sadrži goitrogene, supstance koje mogu da utiču na funkciju ove žlezde.

Foto: pixabay.com

Svež kupus

Prednost kupus dijete

- Jeftina

- Brzi rezultati

- Jednostavna (pripremite veću količinu supe i jedete više dana)

- Bogata vitaminima i mineralima 

Mane kupus dijete

- Jednoličan jelovnik

- Jo - jo efekat (kod nekih korisnika ove dijete kilogrami su se jako brzo vratili nakon završetka iste. Kako se to i vama ne bi desilo nakon prestanka sa ovom dijetom morate i dalje voditi računa šta jedete i koliko kalorija unosite u svoj organizam)

Dodatni saveti

Tokom trajanja dijete je potrebno da pijete dovoljno vode, minimalno 2 litra dnevno.

Kako biste nadomestili određene vitamine koje ne unosite tokom ove dijete, najbolje bi bilo da koristite određene vitaminske suplemente koji u sebi nemaju šećera.

Kao što smo već pominjali, tokom trajanja dijete konzumacija alkohola se nikako ne preporučuje.

Poštujte redosled ostalih jela i namirnica koje treba da konzumirate uz supu od kupusa, kao i količinu.

I ne brinite, ma koliko izgledala ova dijeta skromno - više je nego zasitna a da ne pričamo o rezultatima zbog kojih će kupus dijeta postati i vaša omiljena dijeta!

Kao i kod bilo koje druge restriktivne dijete, pre započinjanja sa ovakvim načinom ishrane potrebno je da se konsultujete sa vašim izabranim lekarom ili nutricionistom, kako biste bili sigurni da je ovo najbolji izbor za vas i vaše zdravlje, piše "dijeta.net".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading