OVAKO SE UTVRĐUJE ZANEMARIVANJE DETETA: Pravnica objasnila zašto Kosta Kecmanović treba da ima PRIVREMENOG STARATELJA

Autor:

Lifestyle

27.05.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sledeći način utvrđuje se zanemarivanje deteta.

OVAKO SE UTVRĐUJE ZANEMARIVANJE DETETA: Pravnica objasnila zašto Kosta Kecmanović treba da ima PRIVREMENOG STARATELJA

Foto: Nikola Mutić

Pravnica Marija Petrović iz Centra za prava deteta govorila je na temu kako se procenjuje da li je dete zanemarivano u slučaju maloletnog Koste Kecmanovića koji je izvršio masakr i usmrtio drugare iz škola i čuvara. Nevezano za ovaj slučaj, Marija je objasnila ko je odgovoran da primeti da je dete zapostavljano:

- Krivična odgovornost nije jedina vrsta odgovornosti koja postoji u situacijima u kojima dete prolazi kroz situaciju gde je zlostavljano ili zanemarivano. Ako se utvrdi da je dete bilo zlostavljano i zanemarivano, odnosno da su zlopuotrebljena roditeljska prava, roditelji mogu biti lišeni roditeljskih prava. Mogu biti lišenih svih ili pojedinačnih roditeljskih prava, u zavisnosti da li se u predmetu utvrdi da li su oglušili o svoje obaveze - objašnjava ona i dodaje da ako se majka bude "lomila" da vrati kući dete Centar za socijalni rad može da liši nju privremeno roditeljskog prava.

Foto: ST/Vladimir Lukić, Nikola Mutić, facebook

Dečak Kosta Kecmanović

Lišavanjem roditeljskog prava kao trajnije posledice bavi se sud, ne Centar za socijalni rad

- Krivični postupak ne može da rezultira lišavanjem roditeljskog prava, mora da se pokrene novi postupak pred parničnim sudom koji može da rezultira takvim ishodom. To je zaseban postupak, naravno rezultati krivične istrage mogu imati uticaj na konačnu odluku, ali mora se pokrenuti novi postupak. Ako bi majka potencijalno bila lišena roditeljskog prava, ona ne može da bude u ovom postupku o kom smo slušali, u njemu može da dobije krivičnu sankciju, ali u tom postupku ne može biti lišena roditeljskog prava. Postoji drugi postupak u kom može biti lišena roditeljskog prava. Ne znam kakva je situacija, ali da sam ja zaposlena pravnica u Centru za socijalni rad, potrudila bih se da u ovom momentu Kosta bude pod privremenom starateljstvom, mislim da postoje svi uslovi iz onoga što sam kroz medije saznala. Centar za socijalni rad ima mogućnost da u određenim specifičnim situacijama privremeno odredi detetu staratelja. Postoje uslovi koje centar procenjuje, u ovom slučaju sam čin koji postoji ukazuje na to da je neophodno da se o tom detetu privremeno stara organ starateljstva - objasnila je Marija u emisiji na  K1 televiziji šta bi potencijalno moglo da se dogodi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading