OVO JE CAKA KAKO DA VAM SE HLEB U KESI NE UBUĐA: Uz ovaj trik i posle nekoliko dana biće MEKAN, a ako ga sami pravite samo u testo dodajte OVO

Autor: N.J.

Lifestyle

23.03.2023

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo kako možete produžiti trajanje hleba.

OVO JE CAKA KAKO DA VAM SE HLEB U KESI NE UBUĐA: Uz ovaj trik i posle nekoliko dana biće MEKAN, a ako ga sami pravite samo u testo dodajte OVO

Foto: pixabay.com

Hleb koji je spakovan u celofan ima naznačen rok trajanja. Obično je rok upotrebe jedan dan, ali neki mogu biti i duže sveži. Ako kupujete hleb koji je zdraviji odnosno integralni, samim tim je i skuplji, pa verujemo da vam je u interesu da što duže traje. Sledeće preporuke odnose se na svaku vrstu hleba, tako da možete pokušati sa ovim trikovima.

Prvo, važno je napomenuti da hleb ne bi trebalo držati u frižideru, osim ako je tako naznačeno na pakovanju. 

Kao i ako zamrzavate hleb, sačekajte da se u potpunosti ohladi, pa to tek onda učinite.

Zapakovan hleb

Reč je o tome da hleb samo zavrtite odnosno prazan deo kese lepo stegnete, a onda tim istim delom preklopite deo gde je ostatak hleba.

Foto: pixabay.com

Vekna hleba

Domaći hleb

Kada ga pripremati sami kod kuće, postoji jedna caka koju bi trebalo da ispratite. Naime, nakon što ste hleb zamesili i oblikovali u loptu, nekoliko puta ga podignite u vis i svom njegovom težinom ga udarite u radnu ploču. Tako bi trebalo da izađe vazduh iz testa, što će kasnije značiti da će duže ostati svež.

Med

Još jedan savet je dodavanje kašike meda u testo. Na taj način mnoga testa, ne samo hleb, već i mafine, kolači i slično se neće mrviti i duže će biti sveži.

Recept za hleb

Potrebno vam je: 300 grama brašna, 55 grama šećera, 110 ml mleka, 40 ml vode, jaje, kvasac i 35 grama neslanog maslaca.

Foto: pixabay.com

Žena uzima parče hleba

Priprema:

Brašno i šećer sjedinite u činiji. U posebnoj činiji sjedinite mleko, vodu i jedno belance. Spojite ručnom mutlicom dok ne postane penaste strukture. Jednu kašiku mleka i vode ostavite za kasnije, ostalo prespite u činiju sa brašnom. Rukom zamesite testo i ostavite lopticu pokrivenu narednih 20 minuta.

U kašiku mleka stavite kašiku kvasca pa prespite u testo i sve mesite narednih sedam minuta. Lopticu od testa ostavite pokrivenu narednih 5 minuta. Testo malo rasklagijajte pa preko stavite kašiku soli i neslan maslac. Mesite testo kao da ručno perete veš, znači ne da sve vreme vraćate testo ka unutra već kao da imate "mrlju" na testu pa je razvaličite spolja. Opet ostavite testo na pet minuta. Zatim ga podelite na četiri dela, od svakog fomirajte loptice, pa onda pokrijete providnom folijom i ostavite još 10 minuta.

Foto: YouTube/ table diary

Mekan hleb tek ispečen

Maslac uzmite i njim premažite radnu površinu. Od jedne loptice formirajte rolnicu. Nju rasklagijajte na 40 centimentara. Opet od tog tankog testa formirajte rolnicu samo deblju. Uzmite posudu za hleb koja je četvrtasta, a može i obična, zatvorite malo poklopcem da poraste. Sačekajte da testo ispuni do 90 odsto posude. Peče se poklopljeno, u zagrejanoj rerni na 160 stepeni 25 minuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading