PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI TRIK: Evo kako da pržite LUK, a da ne USMRDITE celu kuću!

Autor: N.J.

Lifestyle

20.03.2023

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovako spremite luk bez groznog mirisa koji se širi kućom.

PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI TRIK: Evo kako da pržite LUK, a da ne USMRDITE celu kuću!

Foto: Pixabay

Luk je namirnica koja je često u ljudskoj ishrani, daje posebnu aromu jelima i može se obraditi na različite načine. Ima mnogobrojne prednosti za zdravlje čoveka. Neki ga navode kao odličnu namirnicu za podizanje imuniteta. Sadrži vitamine B i C, folnu kiselinu, gvožđe, kalcijum. I ranije, korišćen je za lečenje mnogih bolesti i stanja.

I koliko god da je dobar za zdravlje, mnogi ne vole da ga pripremaju jer znaju posledice. Celom kućom se širi neprijatan miris ukoliko se dodaje nekom jelu. Miris se "uvlači" u prostorije i teško je izvetriti istu. Razlog za neprijatan miris jeste sumpor koji se oslobađa, kada dođe do termičke obrade.

Zato, ako želite da sprečite neprijatan miris treba vam soda bikarbona. Kada isečete luk spustite ga u tiganj gde ga pržite na ulju i dodajte jedinu kašičicu sode bikarbone. Ako je reč o nekoj većoj količini luka onda dodajte malo više sode bikarbone, otprilike jednu veliku kašiku. Nakon toga luk možete dinstati kao i inače. Soda bikarbona ovde služi i da zgusne luk, tako da zapršku možete ovoga puta izbeći.

Foto: Pixabay

Luk sečen na kolutove

Predlog za jelo - Pljeskavice od luka i krompira 

Potrebno vam je:

Tri krompira

Jedan ljubičasti luk

Šargarepa

Četiri čena belog luka

100 grama kačkavalja

Četiri snopa praziluka

Jedno jaje

Tri kašike brašna

Foto: shutterstock

Pljeskavice od krompira sa lukom

Krompir isecite na kockice, i stavite da se kuva oko 15 minuta. Ljubičasti luk dinstajte na malo ulja. Krompir izgnječite. Šargarepu iseckajte na listiće što tanje i dodajte je dinstanom luku. Dodajte i sitno izbeldan beli luk. Kačkavalj izrendajte.

Praziluk sitno iseckajte. Izdinastanu šargerepu, luk, praziluk, jedno jaje i kačkavalj dodajte krompiru. Sve promešajte varjačom pa dodajte tri kašike brašna. Pravite rukom pljeskavice i pecite sa obe strane dok ne porumene. Stavljajte na ubrus da se ocede.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading