ZBOG OVOGA KUCAMO U DRVO TRI PUTA: Običaj koji je prisutan skoro svuda, radimo zbog jedne stvari!

Autor: N.J.

Lifestyle

14.12.2022

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znate li zbog čega tri puta kucamo u drvo?

ZBOG OVOGA KUCAMO U DRVO TRI PUTA: Običaj koji je prisutan skoro svuda, radimo zbog jedne stvari!

Foto: youtube.com/prinscreen

U mnogim kulturuma kuca se u drvo da bismo prizvali sreću ili oterali nesreću, bar se u to veruje. Takođe, kucanje u drvo je jedan od najčešćih običaja ako želimo da se ne "ureknemo". Ovaj običaj prenosi se sa generacije na generaciju, a mnogi ga "poštuju" i veruju u njega. To je jedan od najrasprostranjenijih običaja koji mnogi poštuju, ali zašto se ustvari kuca u drvo, i to tri puta?

Prvo, ne zna se odakle potiče ovo verovanje, ali mnogi ga povezuju sa paganiskim precima.  Naime, oni su verovali kako u drveću žive duhovi, te da je kucanje po drvetu dobar način privlačenja pažnje i traženja pomoći. Vremenom i drugi su prihvatili ovaj običaj. Za hršćane, kucanje u drvo je način privlačenja pažnje Boga.

Kada se kuca u drvo?

Obično kucamo u drvo kada izgovorimo neku rečenicu za koju se odmah uplašimo da ćemo "izazvati sudbinu". Na primer ako govorimo o tome kako smo bolesni (obična prehlada), pa izgovorimo "kao da smo pred smrt", onda ili osoba koja je sa nama ili mi sami kucnemo u drvo da "zlo ne čuje". Ljudi nekada i nesvesno kucaju u drvo, a ako gledamo istorijski, kucnuti od drvo, često je ako hoćemo da oteramo zle duhove koji se u njemu nalaze.

Foto: pixabay.com

Sto u dnevoj sobi pored garniture

Španija

Tu je običaj malo drugačiji. Naime, reč je o tome da oni dodirnu drvo nakon događaja koji bi mogao da donese neku lošu sreću.

Amerika

Oni ne kucaju u drvo, već samo zadrže ruku na drvetu par sekundi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading