DA LI PRETERUJETE SA PRANJEM LICA? Evo koliko često smete da se umivate

Autor: N.J.

Lifestyle

05.12.2022

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ne perete često lice, možete prouzrokovati brojne probleme na koži.

DA LI PRETERUJETE SA PRANJEM LICA? Evo koliko često smete da se umivate

Foto: pexels.com

Redovno umivanje ili čišćenje lice spada u osnovu ličnu higijenu koju bi svi trebalo da praktikuju. Ali, sa druge strane, trebalo bi da znate da prečesto čišćenje lica može da izazove mnogobrojne probleme sa kožom, čak i kada mislimo da tako pomažemo svom licu i skidamo "višak" masnoće sa njega.

Situacija se razlikuje kada imate suvu ili masnu kožu, odnosno postupak nije isti.

- Ne perite svoje lice ujutro osim ako imate akne. Molim vas da to prestanete da radite, hvala - rekla je kozmetičarka Nikol na TikTok - u.

Masna koža

Čišćenje je prvi korak kada imate masnu kožu. Ali postoje proizvodi koji su izuzetno agresivni, tako da morate biti pažljivi. Čišćenje masne kože mnogo je bitno jer zapravo tu sve i počinje. Slično izjavi doktorke, uglavnom svi navode da je lice potrebno očistiti ujutru i uveče ako je masno, jer se tako uklanjaju nečistoće. U suprotnom, koža se guši, pore se blokiraju i tako nastanu akne. Preporuka je da za masnu kožu nikada ne koristite alkohol, antiseptik ili sapun već da se okrenete nežnijim proizvodima.

Foto: pixabay.com

Žena na tretmanu lica u kozmetičkom salonu

Suva koža

Ako vam je ujutru lice suvo i peruta se, ne bi trebalo da ga perete. Perite ga više od jednog puta dnevno ako ste bili na treningu, bazenu, izloženi Suncu... Suva koža može biti zategnuta, gruba i bolna. Takav tip kože ima tendenciju ka isušenosti i obično ima osećaj zategnutosti. Koža koja je veoma suva često je i ispucala i sklona svrabu. Suva koža nije tek tako suva, već ima svoje uzroke. Ona se mora tretirati hidratantnim kremama. Suvoj koži negativno doprinosi i vreme, odnosno ako je hladno, duva vetar, kupanje vrelom vodom, ali i neodgovarajuća rutina.

Pre nego što "isprobate" mnogobrojne proizvode i niste sigurni šta bi vam odgovaralo, najbolje je da se posavetujete sa dermatologom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading