DEVOJKE U SRBIJI GUBE NEVINOST SA 15 GODINA: Psiholog otkriva gde roditelji greše, a majke su zbog ovoga LOŠ primer!

Autor: N.J.

Lifestyle

13.11.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje Instituta za društvene nauke pokazuje da prve intimne odnose devojčice imaju sa 15 ili 16 godina.

DEVOJKE U SRBIJI GUBE NEVINOST SA 15 GODINA: Psiholog otkriva gde roditelji greše, a majke su zbog ovoga LOŠ primer!

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ TLC

Postavlja se pitanje da li je to previše rano doba za seksualne odnose, ginekolog dr Dejana Milojević i psihoterapeut Snežana Anđelić objašnjavaju kada je pravo vreme i kakve su posledice preranih intimnih odnosa.

-  Činjenica je da je to istina danas, ali da je rano, rano je. Ali ne možemo da govorimo o godinama da li je to 15, 18 ili 19 mora biti uvezana emocionalna i fizička zrelost i da neko svesno očekuju i zna da predvidi koje komplikacije mogu da se desi. Seksualnost je nesto o čemu bi trebaloi pričati. Ne mogu sa medicinske strane da vam kažem to je tada - rekla je doktorka Milojević da je to prema njenom mišljenju 18. ili 19. godina u emisiji "Jutro".

Kakve veze ima emotivna zrelost sa seksaulnim odnosom objasnila je psihoterpetkinja i istakla da se danas u odnos stupa samo radi tog čina, a posle toga osoba ne može da se nosi sa tim što je učinila. Ona primećuje da sva istraživanja poslednjih godina ukazuju na zamenjenu tezu, odnosno deca rano ulaze u seksualni čin samo radi tog čina, a posle ne mogu emotivno da podnesu jer ne postoji povezanost između te dve osobe, već se  osećaju napušteno.

Foto: Izvor: Unsplash/Womanizer Toys

Par u krevetu

Ona se osvrnula na to da se u društvu potencira seksualnost.

- To su modeli koji mi sledimo, neke majke kod svoje dece vrlo rano potenciraju seksualnost. Imate da kupi tange za devojčice od 5 godina, gde je ljudima pamet? Da li prerano uvodimo decu, kroz oblačenje, nastup? - rekla je Anđelić i otkriva da je česta nezrelost roditelja i ističe da je kod mama obično fizički izgled mnogo bitna stvar.

Ađelić je rekla da često roditelji "peru" svoje komplekse preko dece. Tu opeterećenost sobom i izgledom prenose često na decu. Ginekolog i psihoterapeut su u saglasnosti da seksualnost treba i mora postojati, ali uz modifikaciju od rođenja, odnosno seksualnost se usmerava kao i vaspitanje kako bi se sticali dobri modeli povezani sa emocijama. Zbog čega je uloga roditelja ključna i od njih sve počinje jer oni usmeravaju dete. Zato je važno da majke usmere devojčice na pregled kod ginekologa kada dođe vreme za to.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading