PREJEDAMO SE I GLADUJEMO ZBOG OVOGA! Doktorka otkrila šta nam nedostaje!

Autor: N.J.

Lifestyle

21.10.2022

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kažu kada je duša sita, telo nije gladno.

PREJEDAMO SE I GLADUJEMO ZBOG OVOGA! Doktorka otkrila šta nam nedostaje!

Foto: Izvor: Pixabay/MariaGutebring

Jeste li se zapitali zašto nekada i previše jedete, a na primer kada ste zaljubljeni i srećni ne? Hrana je povezana sa emocijama, a o tome je govorila doktorka i psihoterapuet Vesna Danilovac u emisiji "Ordinacija" na RTS- u. Ona je otkrila kako da izbegnete emocionalnu glad.

- Imamo primarnu i sekundarnu hranu, prva je ona koja ne dolazi na našem tanjiru i kada nje imamo dovoljno, mi onda posežemo za manje sekundarne hrane. Namirice primarne hrane su ljubav, karijera, uspeh, odnosi sa ljudima, odnosi koje imamo u svakodnevnici - rekla je doktorka.

Foto: pixabay.com

Nezdrava hrana - hamburger

Sa druge strane, emocije poput besa, straha generalno "loših" emocija izazivaju potrebu za hranom.

- Kada uzmemo bilo koju hranu, prestaje kontakt sa emocijom. Koliko god da je intezivna emocija, samo zalogem hrane, ona prestane - rekla je ona objašnjavajući da kada smo bili zaljubljeni, ne setimo se ni da jedemo. Ili kada radimo strastveno neki posao, prođe nam dan, a nismo ništa ni jeli.

Kako izbeći prejedanje?

- Ako smo uneli primarnu hranu u naš život, nećemo posezati za onim što je na tanjiru. 

Emocije koje najčešće teraju na prejedanje

- Stres, strah sreća, ljutnja, to nije emocija nego praznina u sebi. Prazninu koji imamo zatrpavamo hranom, kao i osećaj tuge i nedostatka bliskosti i ljubavi. Negativne emocije prave emocionalnu glad koja se razlikuje od fiziološke - kaže doktorka Danilovac.

Foto: Photo by amirali mirhashemian on Unsplash

Kad smo tužni najviše jedemo čokoladu

Razlikujte fiziološku i emocionalnu glad!

Fiziološka glad razlikuje se od emocionalne tako što prva nastaje lagano i možemo da je kontrolišemo čak i ako ne možemo tada da konzumiramo hranu. Emocionalna glad je neizdrživa, imamo često potrebu da pojedemo određenu vrstu hranu. 

Ponekad neka pita, na primer mamima, može biti jedina uspavanka u sred noći jer nas vraća u sigurnost doma ili čokolada koja je najčešće povezana sa potrebom za ljubavlju. To je druga karakteristika emotivnog prejedanje jer se odnosi baš na određenu vrstu hrane. Ne možemo da osetimo kada je dovoljno. Granica je onda kad želudac bude toliko pun, da nema gde - rekla je ona.

Rešenje

Najbolje rešenje koje je ponudila doktorka je šetnja, odnosno povećana fizička aktivnost kada ste pod stresom. Glavni okidač zbog čega dolazi do emotivnog prejedanje je nedostatak ljubavi i seksa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading