11. NOVEMBRA JE VELIKI PRAZNIK: Ovaj dan je neradan, a evo zašto je tako važan

Autor: N.J.

Lifestyle

10.11.2022

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sutra se slavi Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

11. NOVEMBRA JE VELIKI PRAZNIK: Ovaj dan je neradan, a evo zašto je tako važan

Foto: pixabay.com

Sutra, 11. novembra je Dan primirja u Prvom svetskom ratu i to je neradan dan. Ovaj praznik počeo je da se proslavlja 2012. godine.

U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čijim su potpisivanjem, u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob pre 103 godine. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni. Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Da podsetimo, Versajski sporazum je mirovni ugovor, a s obzirom na to da su se glavne sednice konferencije održale palatama Versaja, nosi takav naziv.

Foto: wikimedia.org/Francine Riez

Cvet Natalijina ramonda

Natalijina Ramonda

To je cvet koji je simbol Prvog svetskog rata i svakog 11. novembra svuda možemo videti znak tog cveta. Moderni simbol primirja i sećanja na žrtve rata je upravo ovaj cvet, koji je uveden kao zvanični amblem 2012. godine. Baš ova biljka je posebna jer se navodi da kada se osuši ima sposobnost da ponovo oživi, ako se zalije i to je karakteristika malog broja biljaka. Zato je ovaj cvet u botonaci poznati i kao cvet feniks.

Osim ramonde, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading