SRPSKI TELEGRAF DARUJE: Uz današnji broj POKLON nalepnica vojvode Živojina Mišića!

Autor:

Vesti

10.11.2022

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo uz Srpski telegraf!

SRPSKI TELEGRAF DARUJE: Uz današnji broj POKLON nalepnica vojvode Živojina Mišića!

Foto: republika.rs

Vojvoda Živojin Mišić

Uz današnji dvobroj Srpskog telegrafa na poklon dobijate nalepnicu vojvode Živojina Mišića.

Naš dnevni list želi na ovaj način da pokaže zahvalnost svim čitaocima i ujedno da ih obraduje za Dan primirja, praznik koji se sutra obeležava.

Foto: republika.rs

Poklon nalepnica

Ko je bio vojvoda Živojin Mišić

Rođen je 19. jula 1855. u Struganiku. Učestvovao je u srpsko-turskim ratovima (1876-1878), kao pitomac-narednik, a potom potporučnik. Nakon Majskog prevrata 1903, u režiji Apisove zavereničke grupe Crna ruka, bio je primoran da se penzioniše u činu generalštabnog pukovnika, pošto je smatran previše bliskim svrgnutoj dinastiji Obrenovića. Reaktiviran je 1909, tokom aneksione krize, na lični zahtev načelnika Vrhovne komande generala Radomira Putnika, koji ga je postavio za svog pomoćnika. Uprkos velikim pobedama, Crna ruka ga nije ostavljala na miru, pa je penzionisan i reaktiviran još dva puta. U maju 1920. zbog bolesti se povukao sa mesta načelnika Glavnog generalštaba Kraljevine SHS, a preminuo je u Vračarskom sanatorijumu 20. januara 1921.

Kolubarska bitka, koja je ušla u vojne udžbenike, odigrala se na području zapadne Srbije u novembru i decembru 1914. Iscrpljenu, izmučenu vojsku, koja je bila u dobroj meri i demoralisana jer se razvlačila u kaljugama od Drine do Kolubare, komandant Prve armije general Živojin Mišić je uspeo da podigne na noge.

Srbiji je posle trijumfalne Cerske bitke, kada je odbijen prvi nalet Austrougarske, pa dugotrajnih, krvavih borbi oko Drine, pretio potpuni slom. Oko 300.000 austrougarskih vojnika nagrnulo je da nas dokrajči. Sve teža situacija na ogromnom, 200 kilometara dugačkom, frontu i neuspešni pokušaji manjih protivudara doveli su Mišića do istorijskog zaključka: povući se, okrepiti dan-dva vojnike, pa protivnapadom razbiti protivnika. Ali kratkotrajno povlačenje središnjeg dela srpske vojske značilo bi da moraju da se povuku i oni levo i oni desno od njega. A desno od njega je bio i Beograd. Zato se Vrhovna komanda, sa vojvodom Putnikom na čelu, protivila tom planu. Ipak, Mišić je bio uporan. Rešio je da povuče vojsku, pregrupiše je, pa da na frontu manje širine učini nešto nezamislivo. Nešto što se danas uči i na Vest pointu, elitnoj američkoj vojnoj akademiji.

Austrougari su 3. decembra pripremali pobedničku paradu u Beogradu. Tog dana Mišić naređuje opšti napad svoje Prve armije. Austrougari, misleći da je srpska vojska u rastrojstvu, da je razbijena i nepostojeća, našla se pod uraganskom vatrom naše artiljerije. Neprijatelja su pregazili mrtvi koji su odlučili da žive.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading