SODA BIKARBONA ZAJEDNO SA MLEČNIM NAPITKOM OPORAVLJA SVAKU BILJKU

Autor: N.J.

Lifestyle

01.11.2022

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zavirte u frižider i tu ćete naći namiricu koja vam može mnogo pomoći u negovanju biljaka.

SODA BIKARBONA ZAJEDNO SA MLEČNIM NAPITKOM OPORAVLJA SVAKU BILJKU

Foto: Izvor: Unsplash/ Huy Phan

Soda bikarbona ima veliki potencijal u rešavanju mnogobrojnih muka, od kuhinje do čišćenja, pa evo sada i kada je reč o biljakama koje zahtevaju neku vrstu nege i pažnje. Soda bikarbona ima antifungalna i insekticidna svojstva, zavisno od toga za šta želite da je koristite.

Zahvljajući sodi bikarboni možete se boriti portiv gljivica, ali i parazita. Preporučljivo je uvek da nakon korišćenja ovog proizoda operete ruke, pogotovo ako ste bili u dodiru sa pomenutim stvarima koje štete vašim biljakama.

Pak, da  pređemo na ono što imate u kuhinji, tačnije u frižideru, a pomaže vašim biljakma.

Foto: Photo by Lisa Fotios from Pexels

Održavanje biljaka u kućnim uslovima

Mleko

Ne znaju svi da je mleko korisna namirnica kada je potrebno đubrenje, ali pozitivno deluje i u zaštiti biljaka, bilo je da reč o nekom kućnom cveću ili začinskom bilju. Za biljke je najbolje kravlje mleko koje može da pomogne u borbi protiv patogenih mikroorganizama, insekata, gljivica, kao i za podsticanje rasta.

Priprema:

Potrebno vam je mleko i to u razmeri, 1:10. Jedan je mleko, a deset delova voda. Mleko je još efikasnije ako mu se doda malo sode bikarbone. Potrebno vam je litar mleka i deset litara vode, kao i jedna kašika sode bikarbone. Sve to pomešate i možete sipati u pumpicu kojom ćete prskati biljlku, a može i direktno u zemljište. Nakon pola sata uklonite višak mleka vlažnom krpom da biste sprečili pojavu gljivičnih bolesti i proverite lišće.

Morate biti umereni, preterano korišćenje mleka u zaštiti biljaka može da izazove kontraefekat, ako preterate sa mlekom uništićete biljku, a to znači usporavanja rasta, uvenće i slično.

Foto: youtube.com/printscreen

Mleko i cveće

Nije svaka vrsta mleka za biljke!

Određene vrste mleka nisu pogodne za biljke jer imaju šećere to su onda: zaslađena kondezovana mleka, mleka sa ukusom, punomasno nerazređeno mleko, a obrano mleko kao posledicu može da ima razvoj crne i meke truleži.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading