HAOS KOD KOMŠIJA! Velike nestašice brašna, šećera, mleka i mesa u Hrvatskoj! Trgovci sklonili proizvode sa ograničenim cenama i to JAVNO PRIZNAJU!

Autor:

Svet

12.09.2022

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi dan primene odluke Vlada Hrvatske o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica doneo je haos u tamošnjim prodavnicama.

HAOS KOD KOMŠIJA! Velike nestašice brašna, šećera, mleka i mesa u Hrvatskoj! Trgovci sklonili proizvode sa ograničenim cenama i to JAVNO PRIZNAJU!

Foto: Profimedia

- Situacija u našim trgovinama je, najblaže rečeno, haotična - tim rečima opisao je Robert Fućak, vlasnik prodavnice u Rijeci, situaciju u hrvatskim prodavnicama po početku primene odluke Vlade o ograničavanju cena brašna, mesa, mleka i šećera.

- Sa polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cene jer bi isticanjem cena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u delu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cene - rekao je Jutarnjem listu Fućak koji je i član Saveza udruženja malih trgovaca (SUMT).

Na pitanje znači li to da je ta Vladina odluka u suprotnosti sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, odgovorio je potvrdno. U Vladi bi, dodaje, trebalo da razmisle i donesu novu odluku.odluku.

- Kada je u pitanju primena Vladine odluke, među članicama SUMT, a mi imamo 380 članova, informacije s terena govore da postoje tri pristupa toj odluci. Neki su, poput mene, uklonili sporne proizvode s polica, neki su istakli nove cene, a neki su ostavili stare - navodi Fućak.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Prazni rafovi, Ilustracija

 

Dodaje da ni veliki trgovački lanci, prema saznanjima SUMT-a ne znaju kako da sprovedu Vladinu odluku o ograničavanju cena dela prehrambenih proizvoda, a da pritom ne prekrše Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Prvi dan primene Vladine odluke doneo je i ograničenja količina dela proizvoda na koje se ona odnosi.

Vlasnik jednog trgovačkog lanca, Bosiljko Stanić rekao je Jutarnjem da je u svojim prodavnicama ograničio prodaju šećera na dva kilograma po kupcu.

- Mi na šećeru trenutno gubimo kunu i 50 lipa po kilogramu u odnosu na nabavnu cenu. Ograničenje smo uveli kako bismo sprečili udar potrošača, a za dalje ćemo videti. Mislim da to neće biti problem za obične potrošače, već za vinare, poslastičare i ostale kojima treba veća količinu šećera - rekao je on.

Stupanjem na snagu odluke o merama kontrole određenih prehrambenih proizvoda ograničene su i marže trgovaca na najprodavanije vrste brašna, mesa, mleka, ulja i šećera.

Trgovcima su, prema Vladinoj odluci, propisane najviše marže u rasponu od jedan posto, u slučaju šećera, mlevenog mesa, svinjske lopatice bez kostiju, do pet posto kada je reč o vrstama brašna, jestivog suncokretovog ulja, svežeg pileta i mjeka na koje se primenjuje ova odluka.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading