DRAMATIČNO U REGIONU! Hrvati se spremaju za restrikcije struje!

Autor:

Svet

17.08.2022

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dražen Jakšić, direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar, komentarisao je cene energenata i scenarije koji se očekuju na jesen.

DRAMATIČNO U REGIONU! Hrvati se spremaju za restrikcije struje!

Foto: pixabay.com

Što se tiče cena struje, Jakšić je rekao da su one višestruko veće u veleprodaji nego pre godinu dana, i da se deo njih prenosi na potrošače, ali i da domaćinstva danas plaćaju mnogo nižu cenu od otkupne.

- U svakom slučaju, pritisak je veliki zbog uticaja krize u Rusiji i Ukrajini, a i sada imamo situaciju da je ovo izuzetno sušna godina u celoj Evropi, koja je smanjila proizvodnju električne energije iz hidroelektrana što utiče na povećanje cena na veleprodajnom tržištu. Kako će to uticati na cenu domaćinstva zavisi i od odluka vlade, ali će neko morati da plati razliku. U ovom slučaju, veliki je teret za dobavljače, trenutno za HEP, koji drži veliki udeo na maloprodajnom tržištu u Hrvatskoj - rekao je Jakšić.

On ističe da cena koju sada Hrvati plaćaju nije dugoročno održiva, ali i da je nezahvalno prognozirati kako će se cene kretati.

- Imamo poremećaj u snabdevanju i teško je predvideti kako će se cene kretati, ali sigurno neće biti značajnijeg smanjenja cena u narednom periodu, one će ostati visoke nekoliko meseci, možda i duže, a pitanje je koliko je to održivo za funkcionisanje energetske kompanije - rekao je Jakšić.

Što se tiče spominjanih restrikcija struje, Požar je rekao  da se nada da neće doći do takvog scenarija.

Republika

Foto: Tanjug

Struja, Ilustracija

 

- Međutim, činjenica je da imamo značajno manju proizvodnju iz hidroelektrana i veću potrebu za proizvodnjom iz fosilnih goriva i uvoza, sa sličnom situacijom se susreću mnoge evropske zemlje. Ja bih rekao da situacija jeste zabrinjavajuća, ali još uvek nije alarmantna i nadamo se da do restrikcija neće morati doći - rekao je Jakšić.

Uputio je i savete građanima.

- Treba pozvati sve građane u što većem broju, kao i preduzetnike, da preduzmu mere štednje. Nikada nije bilo važnije da štedimo energiju nego sada, da bismo izbegli restrikcije u zimskom periodu, da rezervoari budu puniji i da skladišta gasa budu što punija - rekao je Jakšić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Fundaća

17.08.2022 18:59

Koje laži širite,nikakvih restrikcija neće biti ,imamo struje u dovoljnim količinama!U najgorem mogućem slučaju uvozimo iz Austrije i Slovenije !

Pedja

18.08.2022 09:00

@Fundaća - Koga briga da li ćete imati struje ili ne,daleko ti lepa kuća Drži se svoga dvorišta i što dalje od nas .