KOLIKO SU VAM STARE SENKE I MASKARA? Ovi znakovi upućuju da morate baciti šminku, jer je OPASNA!

Autor: N.J.

Lifestyle

31.10.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šminka kojoj je istekao rok je rizik za kožu, pogotovo ako je to tečna šminka.

KOLIKO SU VAM STARE SENKE I MASKARA? Ovi znakovi upućuju da morate baciti šminku, jer je OPASNA!

Foto: pixabay.com

Da biste kožu održavale lepom i negovanom, morate paziti i šta stavljate na istu. Šminka se ne može koristiti dugo, bez da se proverava rok trajanja.

Promene na koje treba paziti

Broj meseci označen na ambalaži šminke preporučeno je vreme trajanja nakon otvaranja i uglavnom zavisi od vrste šminke. Preporučljivo je pridržavati ga se, jer čak i ako se šminka po isteku tog roka nije pokvarila, verovatno ćemo primetiti pad kvaliteta u odnosu na onu kakvu je imala kad smo je tek otvorili. Šminka koja nije upotrebljavana, odnosno nije otvorena, može trajati dve do tri godine, ako je ispravno čuvamo u neoštećenoj ambalaži na suvom i hladnom mestu. Nakon toga u pravilu je treba baciti, jer je veroatno došlo do raspadanja, odnosno odvajanja konzervansa - kaže dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije za “Gloriu hr”.

Koristimo li organske proizvode za šminkanje, moramo biti svesni njihovog kratkog roka trajanja - kaže doktorka.

Glavni znaci da je šminki prošao rok razlikuju se prema njenoj vrsti, a uključuju promene koje i nije teško uočiti. Najvažnije su pojava neugodnog mirisa, promene boje, promene teksture, odnosno raspadanje formule te lošije nanošenje.

Foto: pixabay.com

Četkice za šminkanje

Koliko traje šminka

Premda razlike u trajanju mogu postojati i među proizvodima iste vrste, možemo se voditi opšim smernicama. Neke vrste mogu potrajati i dve godine, a druge samo tri meseca.

Tečni puder: 12 meseci. Tipično tečni puderi traju godinu dana po otvaranju, no neki mogu izdržati samo šest, a drugi čak 18 meseci. Postoje i oni koji se mogu koristiti dve godine. U svakom slučaju, primetite li da puder čudno miriše, da se suši ili postaje mrvičast pri nanošenju, bacite ga bez žaljenja.

Korektor: 6 do 12 meseci. Znaćete da je za bacnje kad počne oksidirati i postaje narandžast nakon nanošenja. Kao i kod pudera, odaju ga i loš miris i promene teksture. Ako se korektor nanosi pomoću štapića koji naizmenično dodiruje i proizvod i kožu, rizik od kontaminacije je povećan, pa još više valja pripaziti na trajnost.

Puder u prahu: 12 do 18 meseci. Suvi proizvodi po pravilu traju duže od tečnih nakon otvaranja. No, važno je redovno prati četkice, kako bi se sprečilo nakupljanje i širenje bakterija.

Foto: Photo by Karly Jones on Unsplash

Puderi za šminkanje

Rumenilo i bronzer: 12 do 24 meseca. Oni u prahu mogu potrajati i dve godine. No, sve češće su njihove kremaste varijante koje traju kraće, 12 do 18 meseci.

Maskara: 3 do 6 meseci. Posebno bi trebalo paziti na valjanost šminke za oči, jer dolazi vrlo blizu očiju, može i ući u oko, pa i dovesti do infekcije ako ima bakterija. A neke studije pokazuju da su maskare po isteku roka uobičajeno pune bakterija (među njima je i zlatni stafilokok) i gljivica. Kontaminiranost ćete najlakše prepoznati po mirisu – ako maskara miriši kiselo, odmah je bacite.

Senke i tuš za oči: 3 do 6 meseci. Prioritet mora biti zdravlje očiju, pa senke nakon ovog vremena treba baciti, iako navedeni rok trajanja može biti i 18 meseci. Ako koristite senke svaki dan, bacite ga nakon tri meseca, ako ste povremena korisnica možete ga upotrebljavati šest meseci. Od tuša za oči sigurnije rešenje mogu biti olovke, budući da šiljenjem skidamo spoljašnji sloj i smanjujemo izloženost bakterijama i nečistoći.

Ruž: 12 do 24 meseca. Ruževi mogu trajati godinu, dve, pa i duže. S njima ima najviše manevarskog prostora, jer konzervansi u njima uspešno sprečavaju oksidaciju i stvrdnjavanje. Znaćete da je ružu vreme isteklo kad mu se počne menjati tekstura, što znači da će se sušiti ili mrviti.

Foto: pixabay.com

Devojka nanosi karmin

Sjajevi i balzam za usne: 12 meseci. Sjajevi nisu postojani poput ruževa, pa se očekuje da će izdržati godinu dana. Pametno je čuvati ih na hladnom mestu, uvek dobro zatvorenu. Balzam ima jednak rok, no veroatno ćete ga potrošiti puno pre.

Lak za nokte: 12 do 24 meseci. Primetite li da se lak za nokte razdvaja u bočici čak i nakon što ste ga dobro protresli, to je znak da ga se trebate rešiti. Znaci kvarenja su i grudvanje i razvlačenje.

Parfemi: 12 do 15 meseci. Kolonjske vode i parfemi sa prirodnijim sastojcima trajaće kraće od onih punih alkohola i stabilizatora. Ako je došlo do promena u boji ili mirisu ili vidite talog na dnu bočice, bacite parfem, koliko god vam bilo žao.

Šminka kojoj je istekao rok rizik je za kožu, posebno ona tečna, jer može postati leglo bakterija i uzročnik infekcija kože, usana, očiju. Definitivno, stoga, trebamo naučiti da šminku kojoj je prošao rok prestanemo koristiti.

Foto: Photo by Laura Chouette on Unsplash

Parfemi

- Posebno trebamo paziti na valjanost šminke koja najkraće traje, a to su maskare i tuševi za oči, ali i tečna šminka, kao što su puderi. Pored toga, područje oko očiju je i samo po sebi vrlo osetljivo, jer je koža na tom području tanka, osetljiva i sklona iritacijama. Posledice upotrebe pudera kojem je prošao rok trajanja mogu biti crvenilo lica, izbijanje osipa i akni, ali i pogoršanje postojećih kožnih bolesti, kao što su rozaceja, akne, atopijski i seboroični dermatitis -  upozorava dr. sc. Bolanča.

Svakodnevno pranje

Dobrim navikama možemo pridoneti manjem kvarenju šminke, time i smanjenju troškova. Na primer, ne treba kupiti veliku paletu senki, koliko god primamljivo izgledala, ako smo svesni da je nećemo iskoristiti. Izuzetno je važno i redovno čišćenje, ističe dr. sc. Bolanča:

- Šminku moramo uvek nanositi čistim rukama te redovno prati četkice. Nanosimo li puder sunđerom, trebalo bi je oprati baš svaki dan, a četkice za rumenilo možemo oprati svakih desetak dana. Sunđeri i četkice su pogodni za razvoj bakterija, jer sadrže mrtve ćerije sa kože, lipide i ostatke šminke. Povremeno bi trebalo oprati i kozmetičku torbicu, ako u njoj držimo četkice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading