GRAD U KOME SU ZABRANJENE MAČKE I SAHRANE: Neki od bizarnih zakona važe i za trudnice

Autor: N.J.

Lifestyle

24.10.2022

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove niko ne sme biti sahranjen, a trudnice se ne smeju poroditi.

GRAD U KOME SU ZABRANJENE MAČKE I SAHRANE: Neki od bizarnih zakona važe i za trudnice

Foto: shutterstock

Longjerbijen je ime dobio po osnivaču grada - Džonu Manrou Longiru, američkom biznismenu koji je stigao na Špicbergen (najveće i jedino trajno naseljeno ostrvo Svalbardskog arhipelaga ) ranih 1900-ih kao turista, ali u isto vreme i kako bi tražio nove poslovne mogućnosti. Završio je kao glavna figura prve kompanije za ugalj “Arctic Coal Compani”, a krstio je i gradić - “Longiearbien” na engleskom se prevodi kao “Longirov grad“, piše "Istorijski zabavnik".

Sličan grad ne postoji nigde na svetu! U njemu danas živi nešto više od 2300 stanovnika, uglavnom Norvežana i Rusa, i važe neki neverovatni zakoni!

Zabranjeno je biti sahranjen

Suprotno onome što mediji uglavnom pišu kada izveštavaju o životu u ovom gradiću, umiranje u njemu nije nezakonito. Ipak, biti sahranjen - jeste!

Od 1950. na snazi je zakon koji zabranjuje sahranjivanje. Tada je otkriveno da se, usred ekstremno niskih temperatura, tela koja su tamo zakopana ne raspadaju. Na ovaj način u preminulima opstaju i često opasni virusi. Godine 1998. naučnici su ovde otkrili leš zakopan 1918. u kome je opestao virus španskog gripa.

Da bi se izbegle potencijalno katastrofalne posledice, bolesni i stari se prevoze u Norvešku kako bi tamo proveli svoje poslednje dane. Njihov pepeo je kasnije moguće vratiti u Longjerbijen.

Foto: Shutterstock

Spomenik preminule osobe na groblju

 

Ovde se niko ne sme ni roditi!

Slično, a opet potpuno suprotno - i porođaju su zabranjeni u Longjerbijenu. Iako grad ima sopstvenu bolnicu, nema potrebne prostorije za izvođenje ozbiljnih, hirurških operacija. Zbog bezbednosti majki i dece, trudnice putuju na kopno nekoliko nedelja pre termina i obično se vraćaju na ostrvo nedelju dana nakon porođaja.

Foto: Shutterstock

Mama drži tek rođenu bebu

 

Mačke? Apsolutno ne!

Mačke su na celom arhipelagu strogo zabranjene. Razlog?! Mogle bi naštetiti divljim životinjama, posebno populaciji ptica koja tamo živi. Zakon je na snazi od ‘90-ih godina prošlog veka.

Ipak, oni koji su imali priliku da posete ovo mesto, možda su videli Kešu - najpoznatiju maskotu Svalbarda. Veruje se da je Keša bio jedan od poslednjih potomaka mačaka iz vremena pre nego što je zabrana doneta, mada se pričalo i da su ga prošvercovali neki ruski stanovnici ostrva. Uginuo je u januaru 2021. u dobi od 14 godina i kao zvanično poslednja mačka na ovom mestu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading