DA NE BUDE SAMO FORMALNOST: Kako da iskreno oprostite nekome

Autor:

Lifestyle

02.09.2021

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izviniti se nije uvek lak zadatak, ali se ponekada čini da je teže iskreno oprostiti nekome kada od vas zatraži oproštaj.

Republika

Foto: Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

Nije lako izviniti se, ali ni iskreno prihvatiti izvinjenje

Legendarni Balašević je napisao čak pesmu o tome kako je teško izgovoriti "tu tešku stranu reč - izvini" jer je odlično poznavao ljudsku narav i činjenicu da teško priznajemo kada smo pogrešili.

Ipak, čini se da je možda teže da se iskreno nekome oprosti, odnosno da prihvatimo izvinjenje od osobe koja nas je povredila. Oproštaj zahteva hrabrost i milost.

Mnogi će kada im se neko izvini automatski izgovoriti "U redu je". Teško je da priznamo koliko nas je neko duboko povredio,  pa je najčešća istina to da zapravo nismo u redu. Ponekad loše stvari se dešavaju, bilo da je namerno ili slučajno, a to je ujedno i razlog zašto dolazimo u poziciju da nekome oprostimo.  

Ako želite da nastavite odnos sa osobom, trebalo bi da se osvrnete na događaj kojim vas je povredila. Recite nešto tipa: "Bio sam ljut jer smo se dogovorili da idemo zajedno na kafu, a ti se nisi pojavio". Na taj način vi i ta druga osoba nećete moći da nastavite bez priznanja da je došlo do povređivanja. 

Ako želite da nastavite, morate da razgovarate o tome.

Oproštaj je deo prihvatanja izvinjenja koji je ujedno i najjednostavniji i najteži. "Ja ti opraštam" je fraza od tri reči koje može da bude veoma teško za izgovoriti. Slično je i sa "Ja te volim" . Kratko je i treba da se izgovara često da bi se održao dobar odnos. Izgovaranje fraze "Ja ti opraštam" sa sobom nosi i ranjivost.

Pošto je potrebna hrabrost da se kaže "Opraštam ti", možda će vam biti potrebno vreme i prostor pre nego što to izgovorite. Sasvim je u redu da odvojite potrebno vreme, sve dok ste fokusirani na procesuiranje onoga što se dogodilo kako biste mogli da nastavite dalje.

Pošto verbalno izjavite svoj oproštaj, potrebno je i da izrazite svoja očekivanja za nastavak odnosa. Kažite nešto poput "Ubuduće, možeš li da mi javiš ako imaš hitan slučaj pa ne možeš da dođeš?"

Postavljanje granica je ključ da se nastavi. "Opraštam ti" nije isto što i "U redu je". Onaj ko se iskreno izvinjava jer vas je povredio nema nameru da vas ponovo povredi. Takva osoba će biti zahvalna na smernicama koje će osigurati da vas ne povredi ponovo u budućnosti.

 

Lečenje odnosa zahteva i ranjivost i svesnost. Prihvatanje izvinjenja vam daje šansu da vežbate obe ove vrline. Iskreno, to je teško. Teško je ne samo da se otvorimo drugima nego i da priznamo sebi da smo ranjivi.

 

Rast karaktera može da bude bolan proces, ali vredi zbog koristi koje sa sobom nosi. Vaš prijatelj će bolje shvatiti vaše potrebe kada vi u potpunosti prihvatite njihovo izvinjenje. Ovo razumevanje će vas zbližiti na način koji bi drugačije bio nemuguć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading