NAMIRNICE UMESTO SKUPIH TRETMANA ZA LEPOTU: Nahranite kosu i nokte iznutra

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

08.07.2021

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim negovanja kose i noktiju kod frizera i manikira, neophodno je da jedete hranu koja će organizmu obezbediti vitamine i minerale neophodne za zdravu kosu i nokte.

RepublikaFoto: Photo by Tim Mossholder on Unsplash
Nahranite kosu iznutra i ona će bit lepa spolja

Lepa i negovana kosa oduvek je bila ukras ženskog lica, a jaki nokti su ogledalo dobrog zdravlja i vitalnosti.

Da biste izgledali dobro, nije dovoljno samo da idete kod frizera i koristite negujuće preparate za kosu i nokte, već je neophodno i da organizam iznutra snabdete hranljivim sastojcima, koji će direktno uticati na rast i kvalitet kose i noktiju.

Uključite sledeće namirnice u ishranu i bićete pozitivno iznenađeni rezultatima.

Surutka

Kosi su potrebni proteini da bi proizvela keratin. Ako ga kosa nema dovoljno, postaje lomljiva i počinje da opada. Najbolje rešenje za ovaj problem je koncentrovana mešavina proteina surutke, koja se nalazi na vrhu liste top proizvoda za kosu i nokte. Svakog jutra dodajte kašiku ovog praha u svoj omiljeni smuti.

Crveno meso

Sočni odrezak crvenog mesa odličan je izvor ne samo proteina već i gvožđa, pa je odličan izbor ako želite kvalitetnu kosu i nokte. Kod ljudi s anemijom kosa je često tanka i slaba. Nedostatak gvožđa takođe može prouzrokovati koilonihiju - bolest noktiju u kojoj nokatna ploča dobija konkavni oblik, postajući poput kašike.

Borovnice

Antioksidanti iz ovog bobičastog voća štite telo od slobodnih radikala, koji povećavaju nivo hormona stresa i uzrokuju upale u telu. Slobodni radikali negativno utiču na sve ćelije tela, uključujući i kosu i nokte. Antioksidanti se nalaze u mnogim vrstama voća i tamnozelenog lisnatog povrća, ali najviše ih je u borovnicama.

Bademi

Oni nisu bogati samo proteinima već i magnezijumom, koji je neophodan za održavanje zdrave kose i noktiju. Magnezijum je generalno najbolji antistresni mineral koji nam je dala priroda. Što se tiče stresa, poznato je da je jedan od uzroka gubitka kose. Nepravilnosti na površini noktiju takođe mogu biti rezultat nedostatka magnezijuma. Osim u bademima, magnezijum se nalazi i u tamnozelenom lisnatom povrću, kakaou i soji.

Pivo

Ono je dragocen izvor silicijuma. Ovaj mineral pojačava cirkulaciju krvi u vlasištu, što pospešuje rast kose. Da bi smanjili lomljivu kosu i nokte, lekari preporučuju uzimanje 10 mg silicijuma kao dodatak ishrani tokom 20 nedelja. Čaša piva sadrži više od 10 mg, zbog čega stručnjaci savetuju ženama da se ograniče na čašu piva dnevno, a muškarcima dve.

Piletina

Cink je neophodan za mnoge biološke procese, uključujući i proizvodnju proteina poput onih koji se nalaze u kosi i noktima. Uključite u ishranu tamno pileće meso, koje je bogato cinkom. Osim toga, jedite morske plodove, govedinu, žitarice i mahunarke. Ova hrana takođe sadrži cink.

Mleko

Ono je najbolji izvor vitamina D, koji je ključan za rast kose, a neki naučnici tvrde da postoji veza između nedostatka vitamina D i gubitka kose. Činjenica je da je ovaj vitamin neophodan za apsorpciju kalcijuma - ključnog elementa, bez kojeg se zdrava kosa i nokti ne mogu zamisliti. Neki proizvođači proizvode mleko obogaćeno vitaminima, uključujući i vitamin D, pa to može biti vaš izbor.

Orasi

Ako želite da se vašim uvojcima svi dive, češće grickajte orahe. Oni sadrže dva tajna sastojka neophodna za zdravlje i lepotu kose: omega tri masne kiseline, koje su zadužene za hidrataciju kose, i vitamin E, koji je odgovoran za obnavljanje oštećenih folikula. Osim toga, orasi sadrže bakar, što vam omogućava da dugo zadržite prirodnu boju i sprečite da kosa prerano osedi.

Jaja

Osim što su najbolji izvor proteina, sadrže i biotin, vitamin koji ima važnu ulogu u proizvodnji keratina. Da biste ojačali krte i lomljive nokte, potrebno je da uzimate 2,5 mg biotina dnevno. Ovo je prilično velika doza, na primer, morali biste da pojedete više od 300 jaja da biste je dobili, pa je bolje pribegavati dijetetskim suplementima.

Losos

Ova riba sadrži mnogo biotina i proteina, kao i omega tri masne kiseline, koje su dobre za kožu, uključujući i vlasište. Zdravo vlasište znači zdrave folikule dlake, a samim tim i zdravu kosu. Omega tri masne kiseline deluju i protivupalno, što je korisno za nokte jer zapaljenska stanja ometaju zdrav razvoj nokatne ploče.

Brazilski orah

Eksperimenti izvedeni na pacovima pokazali su da nedostatak selena negativno utiče na dlaku ovih životinja. A samo jedan brazilski orah zadovoljava dnevnu potrebu za selenom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading