SOK OD ČUVARKUĆE: Moćan lek za brojne tegobe možete gajiti u saksiji ili vrtu

Autor: opanak.rs

Lifestyle

12.06.2021

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malat, mravlju i jabučnu kiselinu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čuvarkuća ne zahteva mnogo, a daje zaista puno

Moderna istraživanja potvrdila su da poseduje vrlo vredne kiseline, flavonoide i ugljene hidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava.

Primenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Mesnati listići čuvarkuće puni su soka kojim se od davnina leči bolno uho, tako što se iz lista iscede dve-tri kapi soka i nanesu na bolno mesto. Nekoliko minuta treba odležati i ostaviti tečnost u uhu, a potom se okrenuti i pustiti da tečnost iscuri iz uha.

Zbog protivupalnih i antiseptičkih svojstava, čuvarkuća je odličan prirodni lek za kožne bolesti i rane te prva pomoć kod uboda insekata i opekotina.

RepublikaFoto: Republika
Čuvarkuća je dobila ime jer je ranije sađena na krovove kuća

U narodnoj medicini koristi se i za tretiranje bradavica, kurjih očiju i sunčanih pega, a može se nanositi i na mesta koja su bolna zbog grčeva ili gihta. Koža se premaže sokom čuvarkuće ili se stavi obloga od prerezanog lišća.

Sveže isceđen sok čuvarkuće može se i piti (ili se može pojesti nekoliko listova) te dođe kao prirodni lek za bronhitis, gnojne upale grla i zubnog mesa, pročišćenje creva, a uzima se i kao umirujuće sredstvo kod nervnih rastrojenosti.

Neka istraživanja pokazala su da čuvarkuća smanjuje rizik od raka i pomaže u lečenju kancerogenih bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading