SPREČITE NAPADE BESA NA PRIRODAN NAČIN: Supertrikovi za opuštanje

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

01.07.2021

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako bes može biti konstruktivan u pojedinim situacijama, uglavnom je negativna i destruktivna emocija koja ne vodi rešenju problema i zato je korisno da znate kako da ga se rešite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naučite kako da se oslobodite napetosti i besa

Bes može biti normalna i zdrava emocija koja nam pomaže da instinktivno reagujemo na opasne situacije. Dobro kanalisan bes je moćna motivaciona snaga ako želite da ispravite nepravdu koja vam je naneta.

Ipak, u najvećem broju slučajeva bes je destruktivna emocija koja izmiče kontroli i vodi u stres, nezadovoljstvo i nesreću. Dokazano je da bes, zbog lučenja određenih hormona i njihovog uticaja na mozak, trenutno spušta inteligenciju osobe koja agresivno reaguje čak 50 odsto. Za one koji muku muče s izlivima besa Srpski telegraf otkriva najefikasnije metode za samokontrolu, ali i opuštanje.

SPREČITE IZLIVE BESA

Poznati harvardski psiholog Redford Vilijams kreirao je uputstvo za uspešnu kontrolu besa. Ako budete pratili njegove savete, ponovo ćete imati kontrolu nad emocijama.

  • Napravite spisak osoba koje smatrate neprijateljima i stvari za koje mislite da vas ugrožavaju. Na taj način moći ćete da nadgledate sve okidače i nivo vašeg besa. Kada znate šta vas ljuti, bićete u boljoj poziciji da razvijete strategije za efikasno preusmeravanje besa u konstruktivnu reakciju.
  • Priznajte sebi da imate problem da kontrolišete bes jer je poznato da ne možete promeniti ništa što ne priznajete za problem. Važno je zato identifikovati i priznati problem besa i tako ukloniti prvu prepreku ka rešenju.
  • Koristite efikasne tehnike upravljanja besom. Pre nego što eksplodirate, izbrojte do 10. Dišite duboko, uveravajući sebe da možete da kontrolišete situaciju bez problema. Zaustavite negativne misli i razmišljajte o nečem lepom.
  • Naučite se empatiji. Ako je druga osoba uzrok vašeg besa, pokušajte da vidite situaciju iz njene perspektive. Objektivno analizirajte situaciju i shvatite da svi prave greške.
  • Izgradite poverenje u ljude. Kada objektivno sagledate situaciju, veće su šanse da ćete spornu situaciju koja vas je učinila besnim pripisati spletu okolnosti, a ne nečijoj zlonamernosti.
  • Naučite da slušate. Loša komunikacija je najčešći uzrok izliva besa. Što bolje slušate ljude, to će vaša reakcija biti blaža.
  • Budite jasniji i odlučniji u svojim željama i zahtevima. Kada naučite da budete konkretniji u onome što želite, ljudi će vam pre izlazite u susret, a mogućnost izliva vašeg besa će se smanjiti.
  • Da biste što trajnije proterali bes iz sebe, naučite da oprostite ljudima koji su vas naljutili. Na taj način prekidate kontakt sa starom reakcijom i ranama koje su česti uzročnici ponovljenog agresivnog ponašanja.

METODE ZA OPUŠTANJE I PODIZANJE RASPOLOŽENJA

Meditirajte

Nekoliko minuta meditacije dnevno sjajan je način za opuštanje i može vam pomoći da smanjite anksioznost i kontrolišete izlive besa. Sedite ispravljenih leđa tako da obe noge dodiruju pod. Zatvorite oči. Usmerite pažnju na ponavljanje neke pozitivne mantre po vašoj želji. Stavite ruku na stomak da biste sinhronizovali mantru s udisajima.

Dišite duboko

Kada se osećate besno, kao da ćete svakog momenta eksplodirati, napravite pauzu pet minuta i fokusirajte se na disanje. Duboko disanje usporava puls i snižava krvni pritisak. Sedite uspravno, zatvorenih očiju, s rukom na stomaku. Polako udišite kroz nos i izdišite kroz usta.

Fokusirajte se na nešto

Zaustavite nalete besa i anksioznosti tako što ćete se na pet minuta fokusirati samo na jednu stvar. Obratite pažnju na to kako osećate vazduh na licu dok hodate ili na osećaj u stopalima kada dodirnu tlo. Uživajte u teksturi i ukusu svakog zalogaja. Jednostavno skretanje misli s onog što je u vama izazvalo bes može sprečiti reakciju koju ne želite.

Družite se

Druženje s dragim ljudima čije vam prisustvo prija jedan je od najboljih načina za upravljanje stresom. Razgovarajte s prijateljima i podelite sa njima šta vam se dešava u životu. Tako možete osvežiti perspektivu gledanja na svet, pritom održavajući veze s prijateljima. Pokušajte da izbegnete negativne razgovore.

Masirajte sebe

Prvo stavite toplu oblogu na vrat i ramena. Zatvorite oči i opustite lice, vrat, gornji deo grudi i leđne mišiće na 10 minuta. Zatim uklonite oblogu i koristite tenisku lopticu da biste masiranjem uklonili napetost. Stavite loptu između leđa i zida, naslonite se na nju i održavajte blagi pritisak do 15 sekundi. Zatim pomerite loptu na neku drugu tačku i ponovo vršite pritisak.

Smejte se naglas

Smejanje ne samo da ublažava stres i negativna osećanja već smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, a povećava nivo hormona endorfina, koji popravlja raspoloženje. Opustite se uz omiljenu humorističku seriju ili film, čitajte, pričajte viceve ili ćaskajte s nekim ko vas zasmejava.

Slušajte muziku

Slušanje umirujuće muzike snižava krvni pritisak, puls i nivo anksioznosti. Napravite listu omiljenih pesama i slobodno zapevajte.

Vežbajte

Svi oblici vežbanja, uključujući jogu i šetnju, mogu da olakšaju simptome depresije i anksioznosti i spreče izlive besa. Možete otići u brzu šetnju po kraju, ići stepenicama nekoliko spratova gore-dole ili raditi vežbe istezanja. Rad u bašti takođe je odlična vrsta vežbe. Ako ništa od ovoga ne pomaže, nabavite boksersku vreću i udarajte kada osetite nalet besa.

Budite zahvalni

Vodite dnevnik zahvalnosti, koji će vam pomoći da se setite svih stvari koje su dobre u vašem životu. U dnevnik beležite pozitivne događaje i dostignuća na koje ste ponosni. Kada ste pod stresom ili se osećate kao da ćete eksplodirati od besa, iskoristite nekoliko minuta da prelistate dnevnike i podsetite se stvari koje su dobre i vredne u vašem životu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading