Razmislite o tome kad idete u krevet: Noćne ptice žive kraće!

Autor: Republika

Lifestyle

09.03.2021

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Noćne ptice kraće žive, to je dokazalo najnovije istraživanje. Neuredan život po pitanju spavanja negativno utiče na opšte stanje organizma.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Istraživači sa Univerziteta "Surrey" i Univerziteta "Northwestern" proveli su opsežno istraživanje spavanja i povezanosti s očekivanim životnim vekom. Za potrebe istraživanja pratili su 400.000 muškaraca i žena u dobi između 38 i 73 godine u razdoblju od 6,5 godina. Ispitanici su se trebali podeliti u jednu od četiri kategorije: uvek ranoranioci, uglavnom ranoranioci, uvek noćni ljudi, uglavnom noćni ljudi.

Noćne ptice umiru ranije

Naučnici su otkrili da noćni ljudi, koji su spavali do kasno ujutro, do iza 10 ili 11 sati, imaju 10 posto veći rizik od smrti od ostalih. Oko 6.500 ispitanika umrlo je u roku od 6,5 godina. Uključivali su deset posto više „noćnih ljudi“. Prema njihovim izjavama, tokom svog života morali su se sve češće boriti s psihološkim problemima i problemima sa želucem i disanjem, koji su se, između ostalog, razvili kao rezultat „pogrešnog“ spavanja.

Neispravne navike spavanja

Radni ljudi obično moraju biti u kancelariji svako jutro u isto vreme - dakle moraju ustati rano. Ali, ako odete na spavanje u 1 sat ujutro, manje ćete spavati nego neko ko legne u 23 sata. Dugoročno, ovo ponašanje utiče na zdravlje, jer živimo u suprotnosti od svog unutrašnjeg sata.

Ne možeš da se suprotstaviš ovom procesu jednostavnim ranijim odlaskom u krevet? Naučnici kažu da to ne stoji. Unutrašnji sat genetski je uslovljen 50 posto. Zbog toga takođe pozivaju na prilagođavanje radnog vremena noćnih ptica - trebalo bi početi kasnije ujutro, a uveče raditi duže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading